Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

CJUE. C-371/13, Schuster & Co Ecologic – „soluţionată”: vădit inadmisibilă


20 noiembrie 2013 | Daniel-Mihail ȘANDRU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În cauza C-371/13, Schuster & Co Ecologic, Curtea de Justiţie s-a pronunţat la 7 noiembrie 2013, prin ordonanţă: “Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este vădit necompetentă să răspundă la întrebarea adresată de Tribunalul Sibiu”.

Întrebarea formulată de instanţă, prin încheierea din 28 martie 2013, a fost următoarea:

Articolul 47  alineat 2 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene şi art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 al  Consiliului din 29 mai 2010 privind  procedurile de insolvenţă pot fi interpretate ca opunându-se unei decizii a unei instanţe naţionale care judecă în ultim for şi nu respectă exigenţele impuse de dreptul intern aplicabil, lezând în mod manifest dreptul la un proces echitabil al uneia din părţi?

Curtea a constatat că ambele elemente ale trimiterii – art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi articolul 15 din Regulamentul nr. 1346/2000 nu pot face obiectul trimiterii preliminare, întrucât, pe de o parte „potrivit articolului 51 alineatul (1) din cartă, dispoziţiile acesteia se adresează statelor membre numai în cazul în care acestea pun în aplicare dreptul Uniunii” şi că, potrivit articolului 6 alineatul (1) TUE, care atribuie valoare obligatorie cartei, aceasta nu creează nicio competenţă nouă pentru Uniune şi nu modifică competenţele acesteia din urmă” (pct. 16), iar pe de altă parte „în ceea ce priveşte articolul 15 din Regulamentul nr. 1346/2000, la care se referă instanţa de trimitere, trebuie să se constate că acesta este în mod vădit nepertinent pentru soluţionarea litigiului principal şi că niciun element din decizia de trimitere nu permite să se considere că dispoziţiile Codului de procedură civilă citate de instanţa de trimitere ar viza punerea în aplicare a acestui articol. Astfel, articolul menţionat cuprinde o normă de stabilire a dreptului aplicabil în ipoteza unui conflict între legislaţiile mai multor state membre. Or, speţa de faţă este guvernată numai de dreptul român, a cărui aplicabilitate nu este contestată.” (pct. 18)

:: sursa: IADUER – un proiect CSDE, ARDAE şi FJR

prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri