Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Noutăţi privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică


20 noiembrie 2013 | Oana ALEXANDRU
Secţiuni: Drept comercial, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Procedura de înregistrare a operatorilor din domeniul agriculturii ecologice va cunoaște modificări semnificative începând cu anul 2014. Acestea sunt cuprinse în Ordinul nr. 1253/2013 al Ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, care detaliază etapele ce trebuie parcurse în cadrul procedurii, menține anumite prevederi din legislaţia anterioară (Ordinul nr. 219/2007), dar aduce și modificări specifice.

Ordinul nr. 1253/2013 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 687 din 8 noiembrie 2013 și urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, moment în care va fi abrogat Ordinul nr. 219/2007 al Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale – actul normativ care reglementează procedura în prezent.
În cele ce urmează, vom analiza succint principalele modificări aduse de Ordinul nr. 1253/2013.

1. Data limită pentru înregistrare
Începând cu anul 2014, operatorii au obligația de a-și înregistra activitatea până pe 31 august, inclusiv, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene și cea a Municipiului București. Anterior acestei modificări, data limită era 16 mai, inclusiv.

2. Termene speciale şi categorii de operatori
Ca excepţie de la data limită pentru înregistrare menţionată mai sus, Ordinul nr. 1253/2013 stabileşte o dată limită specială (15 decembrie – în reglementarea veche era 31 decembrie), care se aplică anumitor operatori în domeniu, cadrul acestora fiind însă extins comparativ cu vechea legislaţie.
Astfel, conform Ordinului nr. 219/2007, în această categorie intrau doar producătorii din producția vegetală și animalieră, care accesau Programul Național de Dezvoltare Rurală, precum şi producătorii care desfăşurau activităţi de colectare din flora spontană, procesatorii şi comercianţii. Din 2014, se vor alătura acestora producătorii din acvacultură care accesează Programul Operațional pentru Pescuit, precum şi importatorii şi exportatorii.
În plus, Ordinul nr. 1253/2013 oferă avantajul acestui termen special prelungit și noilor producători din producția vegetală și animalieră, care se înregistrează pentru prima dată, dar cu respectarea unei duble condiții – pentru culturile înființate după data de 16 mai a fiecărui an și cu posibilitatea ca inspecția pentru anul în curs să poată fi efectuată în timpul perioadei de vegetație.

3. Operatori cu mai multe puncte de lucru
Operatorii care au mai multe puncte de lucru (pe raza mai multor județe) vor depune o singură fișă de înregistrare, la direcția pentru agricultură județeană din raza județului unde își au sediul social. Astfel, procedura se simplifică. Conform vechii reglementări, operatorul care avea mai multe puncte de lucru era obligat să completeze un set de fișe de înregistrare pentru fiecare unitate.

4. Operatori care desfăşoară activitate de producţie şi care comercializează exclusiv produse realizate din propria exploataţie
În vederea înregistrării, operatorii care desfășoară activitate de producție și care comercializează exclusiv produse realizate în propria exploatație vor depune doar fișa de înregistrare a producătorilor în agricultură ecologică la direcția pentru agricultură județeană. Dacă aceștia vor comercializa şi produse achiziționate de la terțe persoane/companii, vor depune și fișa de înregistrare a comercianților de produse ecologice.

5. Documente adiţionale fişei de înregistrare
Dacă Ordinul nr. 219/2007 stipula ca document adițional fișei de înregistrare – contractul dintre operator și organul de inspecție și certificare, Ordinul nr. 1253/2013 adaugă două documente suplimentare, și anume: (i) o declarație pe proprie răspundere pentru înregistrare (această declarație trebuie depusă doar de operatorii care accesează măsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală și din Programul Operațional pentru Pescuit) și (ii) o declarație pe proprie răspundere pentru deținerea documentelor necesare înscrierii în agricultura ecologică, conform modelelor prezentate în Ordinul nr. 1253/2013.

6. Comercianți cu amănuntul care vând nemijlocit produse ecologice, ambalate și etichetate direct consumatorului final
Începând cu ianuarie 2014, comercianții cu amănuntul care vând nemijlocit produse ecologice, ambalate și etichetate direct consumatorului final sunt exonerați de la înregistrare, sub condiția de a raporta activitatea pe care o desfășoară către direcția pentru agricultură județeană. Pe lângă raportarea activității, acești comercianți vor mai avea obligația de a da o declarație pe proprie răspundere pentru exonerare.

7. Importatori si exportatori
Ordinul nr. 1253/2013 adaugă o condiție nouă pentru operatorii importatori sau exportatori de produse ecologice – aceea de a declara direcției pentru agricultură județeană – trimestrial şi la cerere, dacă este cazul, situația importurilor și exporturilor pe care le-au realizat.

8. Încetarea activităţii operatorilor
Sub imperiul vechiului ordin, operatorul trebuia să informeze direcția pentru agricultură județeană și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la încetarea activității. Începând cu anul 2014, notificarea ministerului nu mai este obligatorie. Noul act normativ stabileşte anumite reguli în caz de retragere voluntară și în caz de excludere a operatorului. Astfel, în cazul retragerii din iniţiativa operatorului, acesta va trebui să păstreze, pentru o perioadă de 5 ani după notificarea încetării activității, toate înregistrările contabile și documentele emise în perioada desfășurării activității. În cazul  în care operatorul săvârșește încălcări majore, acesta va fi exclus și, totodată, sancționat cu interdicția depunerii unei noi fișe de înregistrare timp de 5 ani de la excluderea din sistemul de agricultură ecologică.

Concluzii
Noul cadru legal privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014 cuprinde prevederi detaliate în domeniu şi care pot asigura un control semnificativ mai eficient din partea autorităţilor implicate.

av. Oana ALEXANDRU, Partner
SCHOENHERR & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro