BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Soluţionarea cauzei pe o excepţie neinvocată de părţi
21.11.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanţa de apel a pronunţat o hotărâre nelegală, cu încălcarea principiului tantum devolutum quantum apellatum, în situaţia în care a respins acţiunea reclamantei ca inadmisibilă, prin soluţionarea cauzei pe o excepţie neinvocată de către pârâtă în faţa instanţei de fond, şi cu privire la care pârâta nu a formulat nicio critică prin apelul declarat, fără ca această excepţie să fi fost invocată din oficiu şi pusă în discuţia părţilor. În speţă, instanţa de fond a respins acţiunea reclamantei ca inadmisibilă pentru neîntrunirea condiţiilor de invocare a îmbogăţirii fără justă cauză, cu toate că apelanta-pârâtă nu a formulat o astfel de critică, iar reclamanta a indicat în acţiune, ca izvor al pretenţiilor, existenţa unei convenţii, iar nu îmbogăţirea fără justă cauză. (Decizia nr. 2407 din 18 iunie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate