Varia
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Cursuri intensive de Diplomație și Siguranță Națională. Cum a fost
20.11.2013 | Robert BĂLAȘA, Robert BĂLAȘA, Dorina NICULCEA

În perioada 14-24 octombrie 2013, am avut ocazia să participăm la cursurile intensive de DIPLOMAȚIE ȘI SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ, organizate de Centrul de strategii aplicate, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. A fost o experiență de neuitat alături de mari personalități ale diplomației române, care ne-au explicat anumite concepte neștiute până atunci și au relatat experiențele domniilor lor atât ca diplomați cât și ca reprezentanți ai Serviciilor Secrete de Informații.

Cursurile au fost deschise de Ambasador prof. univ. Ștefan Glăvan, care este si președintele onorific al Centrului de Strategii Aplicate. Tema domnului profesor s-a numit „Managementul situaţiilor de criză în activitatea diplomatică. Evoluţia relaţiilor internaţionale între Războiul Rece şi terorismul internaţional”. În cadrul prezentării sale, Ambasadorul Ștefan Glăvan a pus accentul în special pe relațiile României cu Serbia, respectiv Kosovo, poate datorită experienței empirice avute în acele zone.

Următoarea zi am avut plăcerea de a-l asculta pe Generalul SRI prof. univ. Cristian Troncotă a cărui temă s-a numit Intelligence-ul de Securitate între Tradiție și Postmodernitate. Profesorul ne-a prezentat succint evenimente din istoria serviciilor secrete române care au adus cinste țării.

Zilele următoare ne-au bucurat cu prezența sa: Directorul SRI (1997-2000) Costin Georgescu, politicianul Theodor Paleologu, Ambasadorul Gheorghe Dinică, Cercetatorul dr. Mirel Banică, Directorul general ORNISS prof. univ. dr. Marius Petrescu și Ministru plenipotențiar Mircea Gheordunescu. Fiecare dintre ei ne-a impresionat și bucurat cu relatările sale, au răspuns la întrebările și curiozitățile celor din sală.

A fost o experiență foarte interesantă și sperăm că Centrul de strategii aplicate ne va mai bucura cu astfel de cursuri.

Robert BĂLAȘA
Dorina NICULCEA


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.