Varia
JURIDICE

Cursuri intensive de Diplomație și Siguranță Națională. Cum a fost
20.11.2013 | Robert BĂLAȘA, Robert BĂLAȘA, Dorina NICULCEA

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 14-24 octombrie 2013, am avut ocazia să participăm la cursurile intensive de DIPLOMAȚIE ȘI SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ, organizate de Centrul de strategii aplicate, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. A fost o experiență de neuitat alături de mari personalități ale diplomației române, care ne-au explicat anumite concepte neștiute până atunci și au relatat experiențele domniilor lor atât ca diplomați cât și ca reprezentanți ai Serviciilor Secrete de Informații.

Cursurile au fost deschise de Ambasador prof. univ. Ștefan Glăvan, care este si președintele onorific al Centrului de Strategii Aplicate. Tema domnului profesor s-a numit „Managementul situaţiilor de criză în activitatea diplomatică. Evoluţia relaţiilor internaţionale între Războiul Rece şi terorismul internaţional”. În cadrul prezentării sale, Ambasadorul Ștefan Glăvan a pus accentul în special pe relațiile României cu Serbia, respectiv Kosovo, poate datorită experienței empirice avute în acele zone.

Următoarea zi am avut plăcerea de a-l asculta pe Generalul SRI prof. univ. Cristian Troncotă a cărui temă s-a numit Intelligence-ul de Securitate între Tradiție și Postmodernitate. Profesorul ne-a prezentat succint evenimente din istoria serviciilor secrete române care au adus cinste țării.

Zilele următoare ne-au bucurat cu prezența sa: Directorul SRI (1997-2000) Costin Georgescu, politicianul Theodor Paleologu, Ambasadorul Gheorghe Dinică, Cercetatorul dr. Mirel Banică, Directorul general ORNISS prof. univ. dr. Marius Petrescu și Ministru plenipotențiar Mircea Gheordunescu. Fiecare dintre ei ne-a impresionat și bucurat cu relatările sale, au răspuns la întrebările și curiozitățile celor din sală.

A fost o experiență foarte interesantă și sperăm că Centrul de strategii aplicate ne va mai bucura cu astfel de cursuri.

Robert BĂLAȘA
Dorina NICULCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti