Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

CE. Procedura europeană privind cererile cu valoare redusă
20.11.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Încă din anul 2007, Comisia Europeană a instituit Procedura europeană privind cererile cu valoare redusă (European Small Claims Procedure), menită să simplifice accesul consumatorilor şi al întreprinderilor la justiţie pentru acele litigii civile şi comerciale de mică valoare.

În condiţiile în care procedura s-a dovedit a fi un instrument util, Comisia a propus îmbunătăţirea acesteia şi consolidarea poziției consumatorilor și a întreprinderilor în litigiile transfrontaliere cu valoare redusă, aducând în acest sens unele modificări la procedura amintită:
– ridică pragul pentru depunerea cererilor de mica valoare de la 2,000 € la 10,000 €;
– extinde definiția a ceea ce înseamnă „caz transfrontalier”, cu scopul de a sprijini consumatorii și întreprinderile în rezolvarea litigiilor transfrontaliere;
– limitează taxele judiciare, acestea neputând depăşi 10% din valoarea cererii, cu precizarea că taxa minimă nu poate fi mai mare de 35 €;
– oferă posibilitatea de a lansa procedura on-line: e-mail-ul va deveni un mijloc juridic de comunicare între părțile implicate, iar teleconferințele sau videoconferințele vor deveni instrumente naturale în audieri orale, ori de câte ori acestea sunt necesare.

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti