Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
PIPEREA & ASOCIATII
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre neconstituționalitatea Codului insolvenței
22.11.2013 | VASS Lawyers

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 674 din data de 1 noiembrie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 447/2013, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului (denumita in continuare “Decizia”).

Prin Decizie, Curtea Constitutionala (denumita in continuare “Curtea”) a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (denumita in continuare “Codul insolventei”) este neconstitutionala in ansamblul sau.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 81 alin. (3) si ale art. 348 din Codul insolventei.

Primul text de lege se referea la instituirea unei sanctiuni, respectiv suspendarea licentei audiovizuale ca urmare a deschiderii procedurii insolventei si pana la data confirmarii planului de reorganizare. Art. 348 prevedea aplicarea imediata a Codului insolventei si pentru procedurile de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu cateva exceptii expres si limitativ prevazute.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia a aratat ca prevederile legale criticate sunt neconstitutionale, intrucat incalca principiul securitatii juridice care trebuie privit in intreaga sa dimensiune, cuprinzand, in principal, urmatoarele exigente: neretroactivitatea legii, accesibilitatea si previzibilitatea acesteia.

Argumentele retinute in motivarea caracterului neconstitutional 

Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat, printre altele, ca aceasta este intemeiata avand in vedere ca dispozitiile legale criticate sunt lipsite de claritate si previzibilitate.

In acest sens, s-a retinut ca neclaritatea, lipsa de previzibilitate, ca si conditii esentiale ale calitatii si constitutionalitatii normei juridice, vicii ce caracterizeaza articolele atacate, contravin art. 1 alin. (5) din Constitutie si afecteaza in mod direct dreptul la informatie prevazut de art. 31 din Constitutie si libertatea de exprimare prevazuta de art. 30 din Constitutie, care sunt in egala masura incalcate.

In lumina acestor considerente, Curtea a constatat ca noile prevederi legale afecteaza efectele juridice deja produse sub imperiul vechii legi.

Efectele deciziei Curtii Constitutionale 

Efectele Deciziei sunt reglementate de art. 147 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia “dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”. De asemenea, potrivit alin. (4), “deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Nu in ultimul rand, constatarea neconstitutionalitatii Codului insolventei nu are ca efect aparitia unui vid legislativ, ci determina reintrarea in fondul activ al legislatiei, a actelor abrogate – Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei -, dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

VASS Lawyers


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre neconstituționalitatea Codului insolvenței”

  1. Constantin STANCU spune:

    O gura de oxigen pentru practicienii in insolventa, le merggggg comisioaaaanele pe timpul procedurii. O lege pentru ei si debitori, dar cei care sufera sunt creditorii, de ce nu este pus creditorul pe primul plan, in fond scopul procedurii este recuperarea creantelor, nu ajutarea debitorului la infinit si placerea practicienilor. De ce creditorii trebuie sa suporte ei riscul bugetar, practicienii se lauda ca in aceasta perioada de aplicarea procedurii sunt angajati, se platesc taxele, etc, dar CREDITORII NU-SI INCASEAZA SUMELE, e o presiune pe cei care muncesc corect! Daca s-ar incheia procedura rapid un alt operator economic ar prelua activele si ar continua activitatea corect cu plata creditorilor sai, sau debitorul s-ar reorganiza eficient! Urgenta ordonantei rezulta din Monitorul Oficial, bugetul tarii e pe minus, iar procedura ingreuna functionarea corecta. Ca avocati stiti la ce ma refer, ati dat consultanta debitorilor pe aceasta tema, ca merge, e OK, dar creditorii?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.