Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Despre neconstituționalitatea Codului insolvenței


22 noiembrie 2013 | VASS Lawyers

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 674 din data de 1 noiembrie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 447/2013, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului (denumita in continuare “Decizia”).

Prin Decizie, Curtea Constitutionala (denumita in continuare “Curtea”) a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (denumita in continuare “Codul insolventei”) este neconstitutionala in ansamblul sau.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 81 alin. (3) si ale art. 348 din Codul insolventei.

Primul text de lege se referea la instituirea unei sanctiuni, respectiv suspendarea licentei audiovizuale ca urmare a deschiderii procedurii insolventei si pana la data confirmarii planului de reorganizare. Art. 348 prevedea aplicarea imediata a Codului insolventei si pentru procedurile de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu cateva exceptii expres si limitativ prevazute.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia a aratat ca prevederile legale criticate sunt neconstitutionale, intrucat incalca principiul securitatii juridice care trebuie privit in intreaga sa dimensiune, cuprinzand, in principal, urmatoarele exigente: neretroactivitatea legii, accesibilitatea si previzibilitatea acesteia.

Argumentele retinute in motivarea caracterului neconstitutional 

Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat, printre altele, ca aceasta este intemeiata avand in vedere ca dispozitiile legale criticate sunt lipsite de claritate si previzibilitate.

In acest sens, s-a retinut ca neclaritatea, lipsa de previzibilitate, ca si conditii esentiale ale calitatii si constitutionalitatii normei juridice, vicii ce caracterizeaza articolele atacate, contravin art. 1 alin. (5) din Constitutie si afecteaza in mod direct dreptul la informatie prevazut de art. 31 din Constitutie si libertatea de exprimare prevazuta de art. 30 din Constitutie, care sunt in egala masura incalcate.

In lumina acestor considerente, Curtea a constatat ca noile prevederi legale afecteaza efectele juridice deja produse sub imperiul vechii legi.

Efectele deciziei Curtii Constitutionale 

Efectele Deciziei sunt reglementate de art. 147 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia “dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”. De asemenea, potrivit alin. (4), “deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Nu in ultimul rand, constatarea neconstitutionalitatii Codului insolventei nu are ca efect aparitia unui vid legislativ, ci determina reintrarea in fondul activ al legislatiei, a actelor abrogate – Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei -, dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

VASS Lawyers

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii