BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Neadmiterea cererilor de probatorii

22.11.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că necesitatea respectării principului contradictorialităţii impune ca toate măsurile dispuse de instanţă să fie fundamentate pe mijloace de probă administrate în cursul judecăţii şi care au făcut obiectul unei dezbateri contradictorii, în care părţile au avut posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la fiecare probă admisă. În acest sens, înlăturarea de către instanţă a tututor cererilor de probatorii ale reclamantei, fără a motiva propriu-zis, cu claritate şi pertinenţă măsura astfel dispusă, în special pentru a demonstra că nu este încălcat dreptul la un proces echitabil, impune, pentru respectarea principiilor ce guvernează desfăşurarea procesului civil, inclusiv din perspectiva asigurării dreptului părţilor la dublul grad de jurisdicţie, soluţia casării cu trimiterea cauzei spre rejudecare. În speţă, instanţa de fond a considerat că probele solicitate de reclamantă, cu referire specială  la expertizele de specialitate, sunt  nerelevante faţă de suspiciunile de fraudă constatate de autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor comunitare. Înalta Curte a apreciat că, în această situaţie, se impune casarea hotărârii cu trimiterea cauzei spre  rejudecare, în vederea luării în considerare a probelor noi administrate de pârâta intimată în recurs şi pe care recurenta, în mod efectiv, nu a avut posibilitatea de a le combate sau de a-și formula un punct de vedere în apărare. (Decizia nr. 413 din 29 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect desfiinţare decizie recuperare fonduri europene)

Corina CIOROABĂ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Neadmiterea cererilor de probatorii”

  1. Liviu BORDAS spune:

    O decizie de bun simţ.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week