Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Conferinţa privind conturarea viitorului politicii europene în domeniul justiţiei
25.11.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a fost, în zilele de 21-22 noiembrie 2013, gazda conferinţei intitulate Fundamentele justiţiei („Assises de la Justice”) a cărei principală temă a fost aceea de a stabili cum va arăta politica UE în domeniul justiţiei în 2020, potrivit unui comunicat.

Alegerea temei amintite a avut la bază un pachet de cinci documente de dezbatere prezentate de Comisie, documente privind dreptul european civil, penal şi administrativ, dar şi statul de drept şi drepturile fundamentale în UE.  Aceste documente prezintă idei pentru posibile acţiuni în domeniul justiţiei, scopul lor fiind acela de a consolida fundaţia pe care este construită UE şi de a completa spațiul european de justiție în interesul cetățenilor și al întreprinderilor din Europa.

Este subliniată importanţă corelării sistemelor de justiţie la nivel european, arătându-se că sistemele de justiție eficiente dintr-un stat membru sunt importante pentru întreaga UE: de fiecare dată când o instanță națională confirmă legislația UE, acționează ca un „tribunal al Uniunii Europene”. Pentru acest motiv, deficiențele într-un sistem național de justiție nu sunt doar o problemă pentru un anumit stat membru, dar pot afecta funcționarea pieței unice și, mai general, întregul sistem juridic al UE, care se bazează pe încredere reciprocă.

Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, a declarat: „În doar câțiva ani, politica de justiție a intrat în lumina reflectoarelor de activitate a Uniunii Europene – comparabilă cu impulsul dat de piața unică, în anii 1990. Am parcurs un drum lung, dar se pot face încă multe lucruri pentru a dezvolta un adevărat spațiu european de justiție. Construind punți între diferitele sisteme de justiție înseamnă construirea încrederii. O zonă cu adevărat Europeană de Justiție poate funcționa doar dacă există încredere în sistemele judiciare ale fiecărui stat membru. Comisia Europeană nu poate face asta de una singură. Aștept cu nerăbdare discuțiile de la conferinţa Assises de la Justice, cu miniștri, judecători și practicieni în domeniul dreptului. Împreună putem stabili cursul politicii UE de justiție pentru următorii cinci ani. ”

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti