Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Conferinţa privind conturarea viitorului politicii europene în domeniul justiţiei


25 noiembrie 2013 | Adina-Elena OPREA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Flux informații

Comisia Europeană a fost, în zilele de 21-22 noiembrie 2013, gazda conferinţei intitulate Fundamentele justiţiei („Assises de la Justice”) a cărei principală temă a fost aceea de a stabili cum va arăta politica UE în domeniul justiţiei în 2020, potrivit unui comunicat.

Alegerea temei amintite a avut la bază un pachet de cinci documente de dezbatere prezentate de Comisie, documente privind dreptul european civil, penal şi administrativ, dar şi statul de drept şi drepturile fundamentale în UE.  Aceste documente prezintă idei pentru posibile acţiuni în domeniul justiţiei, scopul lor fiind acela de a consolida fundaţia pe care este construită UE şi de a completa spațiul european de justiție în interesul cetățenilor și al întreprinderilor din Europa.

Este subliniată importanţă corelării sistemelor de justiţie la nivel european, arătându-se că sistemele de justiție eficiente dintr-un stat membru sunt importante pentru întreaga UE: de fiecare dată când o instanță națională confirmă legislația UE, acționează ca un „tribunal al Uniunii Europene”. Pentru acest motiv, deficiențele într-un sistem național de justiție nu sunt doar o problemă pentru un anumit stat membru, dar pot afecta funcționarea pieței unice și, mai general, întregul sistem juridic al UE, care se bazează pe încredere reciprocă.

Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, a declarat: „În doar câțiva ani, politica de justiție a intrat în lumina reflectoarelor de activitate a Uniunii Europene – comparabilă cu impulsul dat de piața unică, în anii 1990. Am parcurs un drum lung, dar se pot face încă multe lucruri pentru a dezvolta un adevărat spațiu european de justiție. Construind punți între diferitele sisteme de justiție înseamnă construirea încrederii. O zonă cu adevărat Europeană de Justiție poate funcționa doar dacă există încredere în sistemele judiciare ale fiecărui stat membru. Comisia Europeană nu poate face asta de una singură. Aștept cu nerăbdare discuțiile de la conferinţa Assises de la Justice, cu miniștri, judecători și practicieni în domeniul dreptului. Împreună putem stabili cursul politicii UE de justiție pentru următorii cinci ani. ”

Adina Elena OPREA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri