Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 10/2013: Infracțiunea de violare a vieții private – O nouă reglementare în legislația penală din România | Radu Slăvoiu
26.11.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Drd. Radu Slăvoiu a publicat, în Revista Dreptul nr. 10/2013, articolul Infracțiunea de violare a vieții private – O nouă reglementare în legislația penală din România.

În prezentul articol, autorul prezintă, pe de o parte, viața privată ca fiind o valoare socială, iar pe de altă parte, analizează infracțiunea de violare a vieții private, punând accentul, în special, pe aspectele referitoare la componentele elementelor externe și mentale ale acesteia și, totodată, consideră că incriminarea acestei infracțiuni și, implicit, preocuparea legiuitorului român pentru protejarea intimității fiecărei persoane este o necesitate pentru România, motivând că aceasta reprezintă, nu numai adaptarea la legislația europeană, ci și un pas important spre o civilizație democratică.

În urma analizei, autorul remarcă faptul că dispozițiile articolului 226 din noul Cod penal sunt perfectibile, propunând, pentru îmbunătățirea acestora, de lege ferenda, completarea lor, iar în ceea ce privește art. 226 alin. (5) al aceleiași legi, acesta conchide că ar fi fost de dorit să i se consacre un articol distinct în sistemul noului Cod penal întrucât incriminează o variantă asimilată a infracțiunii, și nu una agravantă, plasarea mijloacelor tehnice în scopul comiterii faptelor prevăzute de alin. (1) și (2) reprezentând un act de pregătire, și nu unul de agravare a faptelor.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti