« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Dreptul nr. 10/2013: Infracțiunea de violare a vieții private – O nouă reglementare în legislația penală din România | Radu Slăvoiu
26.11.2013 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Drd. Radu Slăvoiu a publicat, în Revista Dreptul nr. 10/2013, articolul Infracțiunea de violare a vieții private – O nouă reglementare în legislația penală din România.

În prezentul articol, autorul prezintă, pe de o parte, viața privată ca fiind o valoare socială, iar pe de altă parte, analizează infracțiunea de violare a vieții private, punând accentul, în special, pe aspectele referitoare la componentele elementelor externe și mentale ale acesteia și, totodată, consideră că incriminarea acestei infracțiuni și, implicit, preocuparea legiuitorului român pentru protejarea intimității fiecărei persoane este o necesitate pentru România, motivând că aceasta reprezintă, nu numai adaptarea la legislația europeană, ci și un pas important spre o civilizație democratică.

În urma analizei, autorul remarcă faptul că dispozițiile articolului 226 din noul Cod penal sunt perfectibile, propunând, pentru îmbunătățirea acestora, de lege ferenda, completarea lor, iar în ceea ce privește art. 226 alin. (5) al aceleiași legi, acesta conchide că ar fi fost de dorit să i se consacre un articol distinct în sistemul noului Cod penal întrucât incriminează o variantă asimilată a infracțiunii, și nu una agravantă, plasarea mijloacelor tehnice în scopul comiterii faptelor prevăzute de alin. (1) și (2) reprezentând un act de pregătire, și nu unul de agravare a faptelor.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

 
Secţiuni: Drept penal, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD