BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul nr. 10/2013: Infracțiunea de violare a vieții private – O nouă reglementare în legislația penală din România | Radu Slăvoiu

26.11.2013 | Paula VÂRBAN
Abonare newsletter

Drd. Radu Slăvoiu a publicat, în Revista Dreptul nr. 10/2013, articolul Infracțiunea de violare a vieții private – O nouă reglementare în legislația penală din România.

În prezentul articol, autorul prezintă, pe de o parte, viața privată ca fiind o valoare socială, iar pe de altă parte, analizează infracțiunea de violare a vieții private, punând accentul, în special, pe aspectele referitoare la componentele elementelor externe și mentale ale acesteia și, totodată, consideră că incriminarea acestei infracțiuni și, implicit, preocuparea legiuitorului român pentru protejarea intimității fiecărei persoane este o necesitate pentru România, motivând că aceasta reprezintă, nu numai adaptarea la legislația europeană, ci și un pas important spre o civilizație democratică.

În urma analizei, autorul remarcă faptul că dispozițiile articolului 226 din noul Cod penal sunt perfectibile, propunând, pentru îmbunătățirea acestora, de lege ferenda, completarea lor, iar în ceea ce privește art. 226 alin. (5) al aceleiași legi, acesta conchide că ar fi fost de dorit să i se consacre un articol distinct în sistemul noului Cod penal întrucât incriminează o variantă asimilată a infracțiunii, și nu una agravantă, plasarea mijloacelor tehnice în scopul comiterii faptelor prevăzute de alin. (1) și (2) reprezentând un act de pregătire, și nu unul de agravare a faptelor.

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate