Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Neprecizarea de către instanţă a cuantumului taxei judiciare de timbru majorate

26.11.2013 | Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanţa de fond a pronunţat o hotărâre nelegală, anulând cererea ca insuficient timbrată, în condiţiile în care, în urma majorării câtimii capătului de cerere vizând dobânda, nu i-a pus în vedere petentului cuantumul sumei ce trebuia achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru (art. 36 alin. 1 din OUG nr. 80/2013), dacă în cursul procesului, apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată, iar, conform alin. (4) al aceluiaşi articol (art. 36 alin. 2 din OUG nr. 80/2013), dacă acţiunea a fost taxată corespunzător obiectului său iniţial, dar a fost modificată ulterior, cererea nu va putea fi anulată integral, ci va trebui soluţionată, în limitele în care taxa judiciară de timbru s-a plătit în mod legal. În speţă, instanţa de fond, a aplicat sancţiunea anulării cererii în mod eronat, deoarece nu a precizat cuantumul taxei judiciare legal datorate şi dispoziţiile legale incidente, fiind obligată să acorde un alt termen de judecată, dacă aprecia taxa judiciară de timbru ca insuficientă. De asemenea, Înalta Curte a mai precizat că faţă de achitarea taxei judiciare de timbru în cuantumul pus în vedere de instanţă, acţiunea introductivă trebuia soluţionată în limitele achitării acesteia şi nu anulată în tot. (Decizia nr. 1922 din 18 mai 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week