« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Neprecizarea de către instanţă a cuantumului taxei judiciare de timbru majorate
26.11.2013 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanţa de fond a pronunţat o hotărâre nelegală, anulând cererea ca insuficient timbrată, în condiţiile în care, în urma majorării câtimii capătului de cerere vizând dobânda, nu i-a pus în vedere petentului cuantumul sumei ce trebuia achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru (art. 36 alin. 1 din OUG nr. 80/2013), dacă în cursul procesului, apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată, iar, conform alin. (4) al aceluiaşi articol (art. 36 alin. 2 din OUG nr. 80/2013), dacă acţiunea a fost taxată corespunzător obiectului său iniţial, dar a fost modificată ulterior, cererea nu va putea fi anulată integral, ci va trebui soluţionată, în limitele în care taxa judiciară de timbru s-a plătit în mod legal. În speţă, instanţa de fond, a aplicat sancţiunea anulării cererii în mod eronat, deoarece nu a precizat cuantumul taxei judiciare legal datorate şi dispoziţiile legale incidente, fiind obligată să acorde un alt termen de judecată, dacă aprecia taxa judiciară de timbru ca insuficientă. De asemenea, Înalta Curte a mai precizat că faţă de achitarea taxei judiciare de timbru în cuantumul pus în vedere de instanţă, acţiunea introductivă trebuia soluţionată în limitele achitării acesteia şi nu anulată în tot. (Decizia nr. 1922 din 18 mai 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

 
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD