Corneliu Bîrsan – 70 de ani
26 noiembrie 2013 | Adriana ALMĂȘAN, Doru PĂDURARIU
Devenită demult tradiție în mediile științifice din străinătate, publicarea de studii și volume în onoarea profesorilor și a mentorilor noștri începe, încet-încet, să devină rânduială firească și în rândul comunității juridice din România. Demersuri de acest fel sunt importante și necesare, nu atât pentru cei omagiați, cât mai ales pentru comunitate, în ansamblul ei. Recunoașterea valorilor și cinstirea celor pe ai căror umeri stă așezat prezentul și viitorul unei comunități reprezintă un exercițiu de normalitate, în lipsa căruia nicio societate nu are șansa de a evolua și nu poate nici măcar supraviețui.
În data de 16 decembrie a acestui an, Profesorul nostru, Corneliu BÎRSAN, va împlini vârsta de 70 de ani. Deja nu mai este un secret faptul că, la inițiativa domnului Flavius Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București, Editura Hamangiu, în colaborare cu revista Dreptul, publică volumul In honorem Corneliu Bîrsan.
Cartea este un eveniment în sine, datorită autorilor care semnează aici, cât și prin tematica abordată, care incită și confirmă, deopotrivă, surprinde și consolidează.
Au contribuit la acest volum, în primul rând, foști și actuali membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Drept a Universității din București, sălașul academic în care Domnul Profesor Bîrsan s-a format și a format numeroase generații de juriști, dar și colaboratori ai Domniei sale. Între profesorii care au scris în acest volum amintim doar pe domnii Valeriu Stoica, Nicolae Volonciu, Stanciu D. Cărpenaru, Romeo Radu Popescu, Emilian Stancu, Lucian Mihai, Emil Molcuț, Marian Nicolae, Ioan Muraru, Aladar Sebeni, Dan Oancea, Viorel Mihai Ciobanu, Corneliu Liviu Popescu, Bogdan Dumitrache, Constantin Mitrache, Gabriel Boroi. Au scris, de asemenea, și numeroși colegi și prieteni de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, printre care fostul președinte Jean Paul Costa și actualul președinte Dean Spielmann, profesori de la alte facultăți de drept din țară, precum doamna Smaranda Angheni și domnii Ion Deleanu, Liviu Pop, Ovidiu Ungureanu, Dan Chirică, Tudorel Toader și alte personalități marcante ale comunității juridice, foști doctoranzi și studenți ai Domnului Profesor Bîrsan.
Veți avea ocazia să descoperiți o colecție de studii interesante și actuale, cele mai multe, evident, din aria dreptului privat și a drepturilor omului. Iată numai câteva dintre temele abordate: dreptul la imagine asupra bunurilor, reprezentarea succesorală în noul Cod civil, răspunderea delictuală în dreptul englez, vânzarea cu rezerva proprietății, evaluarea judiciară a daunelor-interese, contestaţia în anulare în noul Cod de procedură civilă, jurisprudenţa CEDO în materia accesului la datele stocate de serviciile secrete, geneza hotărârii-pilot Maria Atanasiu și alții c. României, reprezentantul României la Consiliul European.
Studenții Domnului Profesor Bîrsan își amintesc, desigur, că, la prima prelegere dedicată dreptului de proprietate, atunci când evocă prerogativele juridice ale acestuia, Domnia sa comentează laudativ inspirația legiuitorului Codului civil de la 1864, care a ales sintagma „bucuria” juridică. Domnul Profesor explică limpede cum acest termen definește succint, eficient, dar și cu măiestrie a limbajului ce anume posibilități juridice are proprietarul unui bun.
Tot așa și noi, sperăm ca „bunul” pe care vi-l oferim, cât și evenimentul de lansare a acestui „bun”, să fie un prilej de bucurie juridică pentru toți slujitorii dreptului din România.
Vă așteptăm cu drag vineri, 29 noiembrie 2013, ora 17,00, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității din București, să reîntâlnim oameni deosebiți și să lansăm o carte frumoasă!
Lector univ. dr. Adriana ALMĂȘAN
Editor coordonator al volumului
Doru PĂDURARIU
Directorul Editurii Hamangiu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro