Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Opinii SELECTED

Corneliu Bîrsan – 70 de ani

26 noiembrie 2013 | Adriana ALMĂȘAN, Doru PĂDURARIU

Devenită demult tradiție în mediile științifice din străinătate, publicarea de studii și volume în onoarea profesorilor și a mentorilor noștri începe, încet-încet, să devină rânduială firească și în rândul comunității juridice din România. Demersuri de acest fel sunt importante și necesare, nu atât pentru cei omagiați, cât mai ales pentru comunitate, în ansamblul ei. Recunoașterea valorilor și cinstirea celor pe ai căror umeri stă așezat prezentul și viitorul unei comunități reprezintă un exercițiu de normalitate, în lipsa căruia nicio societate nu are șansa de a evolua și nu poate nici măcar supraviețui.

În data de 16 decembrie a acestui an, Profesorul nostru, Corneliu BÎRSAN, va împlini vârsta de 70 de ani. Deja nu mai este un secret faptul că, la inițiativa domnului Flavius Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București, Editura Hamangiu, în colaborare cu revista Dreptul, publică volumul In honorem Corneliu Bîrsan.

Cartea este un eveniment în sine, datorită autorilor care semnează aici, cât și prin tematica abordată, care incită și confirmă, deopotrivă, surprinde și consolidează.

Au contribuit la acest volum, în primul rând, foști și actuali membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Drept a Universității din București, sălașul academic în care Domnul Profesor Bîrsan s-a format și a format numeroase generații de juriști, dar și colaboratori ai Domniei sale. Între profesorii care au scris în acest volum amintim doar pe domnii Valeriu Stoica, Nicolae Volonciu, Stanciu D. Cărpenaru, Romeo Radu Popescu, Emilian Stancu, Lucian Mihai, Emil Molcuț, Marian Nicolae, Ioan Muraru, Aladar Sebeni, Dan Oancea, Viorel Mihai Ciobanu, Corneliu Liviu Popescu, Bogdan Dumitrache, Constantin Mitrache, Gabriel Boroi. Au scris, de asemenea, și numeroși colegi și prieteni de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, printre care fostul președinte Jean Paul Costa și actualul președinte Dean Spielmann, profesori de la alte facultăți de drept din țară, precum doamna Smaranda Angheni și domnii Ion Deleanu, Liviu Pop, Ovidiu Ungureanu, Dan Chirică, Tudorel Toader și alte personalități marcante ale comunității juridice, foști doctoranzi și studenți ai Domnului Profesor Bîrsan.

Veți avea ocazia să descoperiți o colecție de studii interesante și actuale, cele mai multe, evident, din aria dreptului privat și a drepturilor omului. Iată numai câteva dintre temele abordate: dreptul la imagine asupra bunurilor, reprezentarea succesorală în noul Cod civil, răspunderea delictuală în dreptul englez, vânzarea cu rezerva proprietății, evaluarea judiciară a daunelor-interese, contestaţia în anulare în noul Cod de procedură civilă, jurisprudenţa CEDO în materia accesului la datele stocate de serviciile secrete, geneza hotărârii-pilot Maria Atanasiu și alții c. României, reprezentantul României la Consiliul European.

Studenții Domnului Profesor Bîrsan își amintesc, desigur, că, la prima prelegere dedicată dreptului de proprietate, atunci când evocă prerogativele juridice ale acestuia, Domnia sa comentează laudativ inspirația legiuitorului Codului civil de la 1864, care a ales sintagma „bucuria” juridică. Domnul Profesor explică limpede cum acest termen definește succint, eficient, dar și cu măiestrie a limbajului ce anume posibilități juridice are proprietarul unui bun.

Tot așa și noi, sperăm ca „bunul” pe care vi-l oferim, cât și evenimentul de lansare a acestui „bun”, să fie un prilej de bucurie juridică pentru toți slujitorii dreptului din România.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Vă așteptăm cu drag vineri, 29 noiembrie 2013, ora 17,00, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității din București, să reîntâlnim oameni deosebiți și să lansăm o carte frumoasă!

Lector univ. dr. Adriana ALMĂȘAN
Editor coordonator al volumului

Doru PĂDURARIU
Directorul Editurii Hamangiu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership