Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Decizie ICCJ cu valoare de precedent judiciar în procesele rectorilor cu ANI
26.11.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal a pronunţat o decizie cu valoare de precedent judiciar în cauza Nicolae Robu / Agenţia Naţională de Integritate (Dosar nr. 874/59/2011). Instanţa supremă a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate prin care se constata existenţa unei incompatibilităţi între funcţia de rector al unei universităţi şi demnitatea de senator.

Nicolae Robu, în prezent primar al municipiului Timişoara, a cumulat, începând cu anul 2008, funcţia de rector al Universităţii „Politehnica” din Timişoara, senator în Senatul României, preşedinte al Organizaţiei Municipale Timişoara a Partidului Naţional Liberal şi membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal.

Prin Legea educației naționale nr. 1/2011 s-au instituit o serie de incompatibilităţi în exercitarea funcţiei de rector, prevăzându-se că persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului, respectiv că această funcţie este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic.

În cauză s-a pus problema aplicării în timp a noii legi, respectiv dacă noile cazuri de incompatibilitate se aplică şi mandatelor în curs de derulare la data intrării în vigoare a legii noi, care fuseseră dobândite sub imperiul unui alt regim juridic al incompatibilităţilor.

Valoarea de precedent judiciar a deciziei este dată de faptul că este pronunţată în primul dintre cele patru dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care se pune în discuţie aceeaşi problemă de drept, celelalte cauze având ca obiect rapoartele întocmite de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la Ecaterina Andronescu (fost rector al Universităţii „Politehnica” din Bucureşti), Florian Popa (fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) şi Ştefan Drăgulescu (fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara).

Nicolae Robu a fost reprezentat în cauză de o echipă de avocaţi de la BERCEA & ASOCIAȚII (formată din dr. Raluca Bercea, dr. Lucian Bercea şi Raluca Andraş) şi de la CHIUARIU & ASOCIAȚII.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti