TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Decizie ICCJ cu valoare de precedent judiciar în procesele rectorilor cu ANI
26.11.2013 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal a pronunţat o decizie cu valoare de precedent judiciar în cauza Nicolae Robu / Agenţia Naţională de Integritate (Dosar nr. 874/59/2011). Instanţa supremă a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate prin care se constata existenţa unei incompatibilităţi între funcţia de rector al unei universităţi şi demnitatea de senator.

Nicolae Robu, în prezent primar al municipiului Timişoara, a cumulat, începând cu anul 2008, funcţia de rector al Universităţii „Politehnica” din Timişoara, senator în Senatul României, preşedinte al Organizaţiei Municipale Timişoara a Partidului Naţional Liberal şi membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal.

Prin Legea educației naționale nr. 1/2011 s-au instituit o serie de incompatibilităţi în exercitarea funcţiei de rector, prevăzându-se că persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului, respectiv că această funcţie este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic.

În cauză s-a pus problema aplicării în timp a noii legi, respectiv dacă noile cazuri de incompatibilitate se aplică şi mandatelor în curs de derulare la data intrării în vigoare a legii noi, care fuseseră dobândite sub imperiul unui alt regim juridic al incompatibilităţilor.

Valoarea de precedent judiciar a deciziei este dată de faptul că este pronunţată în primul dintre cele patru dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care se pune în discuţie aceeaşi problemă de drept, celelalte cauze având ca obiect rapoartele întocmite de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la Ecaterina Andronescu (fost rector al Universităţii „Politehnica” din Bucureşti), Florian Popa (fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) şi Ştefan Drăgulescu (fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara).

Nicolae Robu a fost reprezentat în cauză de o echipă de avocaţi de la BERCEA & ASOCIAȚII (formată din dr. Raluca Bercea, dr. Lucian Bercea şi Raluca Andraş) şi de la CHIUARIU & ASOCIAȚII.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate