TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Noutăţi în Noul Cod de procedură civilă privind executarea silită imobiliară
27.11.2013 | Mihaela ZANAPLAU


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Mihaela Zanaplau

Mihaela Zanaplau

În ceea ce priveşte executarea silită a bunurilor imobile, Noul Cod de procedură civilă vine cu o modificare esenţială în procedura executării silite. Astfel, art. 812 (5) Cod de procedură civilă impune un prag minim de 10.000 lei, la care trebuie să ajungă creanţa debitorului pentru a putea fi executată imobiliar, în caz contrar vânzarea bunurilor imobile se poate face doar dacă debitorul nu are alte bunuri urmăribile sau, chiar dacă are, acestea nu pot fi valorificate.

Cu alte cuvinte, în cazul în care în cererea de solicitare a începerii executării silite depusă la executorul judecătoresc optăm pentru executarea silită imobiliară, trebuie să avem în vedere în primul rând cuantumul creanţei. În acest sens executorul judecătoresc va emite adrese instituţiilor abilitate pentru a verifica dacă debitorul are şi alte bunuri urmăribile sau alte venituri din care creanţa se poate îndestula. Dacă creanţa depăşeşte acest prag se poate purcede la vânzarea în cadrul unei licitaţii a bunurilor imobile, dacă în schimb creanţa este mai mică de 10.000 lei se vor face mai întâi aceste verificări şi doar în cazul în care debitorul nu mai are alte bunuri urmăribile şi alte venituri se va trece la executarea silită imobiliară.

De asemenea, începerea urmăririi silite imobiliare mai poate fi declanşată, chiar dacă cuantumul creanţei nu depăşeşte 10.000 de lei în situaţia în care atitudinea debitorului este necorespunzătoare, în sensul că acesta refuză să furnizeze executorului judecătoresc informaţii în legătură cu bunurile sale sau acestea sunt furnizate în mod incomplet, astfel încât creanţa să nu poată fi acoperită integral.

Prin urmare, acest nou alineat al art. 812 Cod de procedură civilă vine să limiteze opţiunile creditorilor, care atunci când depun cererea de executare silită nu mai pot opta asupra felului în care doresc să îşi recupereze creanţa, ci această procedură este condiţionată de câtimea creanţei pe care o au de recuperat de la debitorul în cauză, cuprinsă bineînţeles în Titlul executoriu.

Mihaela ZANAPLAU
Avocat, Cabinet de Avocat Radu Comănac

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate