Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Noutăţi în Noul Cod de procedură civilă privind executarea silită imobiliară
27.11.2013 | Mihaela ZANAPLAU

Secţiuni: Insolvență, Procedură civilă, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Zanaplau

Mihaela Zanaplau

În ceea ce priveşte executarea silită a bunurilor imobile, Noul Cod de procedură civilă vine cu o modificare esenţială în procedura executării silite. Astfel, art. 812 (5) Cod de procedură civilă impune un prag minim de 10.000 lei, la care trebuie să ajungă creanţa debitorului pentru a putea fi executată imobiliar, în caz contrar vânzarea bunurilor imobile se poate face doar dacă debitorul nu are alte bunuri urmăribile sau, chiar dacă are, acestea nu pot fi valorificate.

Cu alte cuvinte, în cazul în care în cererea de solicitare a începerii executării silite depusă la executorul judecătoresc optăm pentru executarea silită imobiliară, trebuie să avem în vedere în primul rând cuantumul creanţei. În acest sens executorul judecătoresc va emite adrese instituţiilor abilitate pentru a verifica dacă debitorul are şi alte bunuri urmăribile sau alte venituri din care creanţa se poate îndestula. Dacă creanţa depăşeşte acest prag se poate purcede la vânzarea în cadrul unei licitaţii a bunurilor imobile, dacă în schimb creanţa este mai mică de 10.000 lei se vor face mai întâi aceste verificări şi doar în cazul în care debitorul nu mai are alte bunuri urmăribile şi alte venituri se va trece la executarea silită imobiliară.

De asemenea, începerea urmăririi silite imobiliare mai poate fi declanşată, chiar dacă cuantumul creanţei nu depăşeşte 10.000 de lei în situaţia în care atitudinea debitorului este necorespunzătoare, în sensul că acesta refuză să furnizeze executorului judecătoresc informaţii în legătură cu bunurile sale sau acestea sunt furnizate în mod incomplet, astfel încât creanţa să nu poată fi acoperită integral.

Prin urmare, acest nou alineat al art. 812 Cod de procedură civilă vine să limiteze opţiunile creditorilor, care atunci când depun cererea de executare silită nu mai pot opta asupra felului în care doresc să îşi recupereze creanţa, ci această procedură este condiţionată de câtimea creanţei pe care o au de recuperat de la debitorul în cauză, cuprinsă bineînţeles în Titlul executoriu.

Mihaela ZANAPLAU
Avocat, Cabinet de Avocat Radu Comănac

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti