BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Neplata la termen a onorariului de expert. Sancţiunea aplicabilă

27.11.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) C. proc.civ. (art. 185 alin. 1 NCPC), sancţiunea nerespectării unui termen legal imperativ prevăzut pentru neîndeplinirea unui act de procedură este decăderea, cu excepţia cazurilor „când legea dispune altfel”. Prin urmare, în absenţa unei alte sancţiuni expres prevăzute de legiuitor, decăderea intervine ori de câte ori un act procedural trebuie îndeplinit într-un anume termen, iar acesta are caracter peremptoriu. Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea şi în materia administrării probelor, astfel că în situaţia în care proba cu expertiză a fost dispusă din oficiu, iar onorariul expertului nu a fost achitat în termenul prevăzut de art. 170 alin. (1) (art. 331 alin. 3 NCPC), intervine sancțiunea decăderii din probă și nu suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 din Codul de procedură civilă (art. 242 alin. 1 NCPC) pentru un motiv imputabil reclamantului. (Decizia nr. 2165 din 5 aprilie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la încheierea de suspendare a judecăţii)

Corina CIOROABĂ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week