Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Fleacuri. Fleacuri? (2)
06.12.2013 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Tot din experienţa mea de judecător pensionat, care încerc să-mi rezolv în justiţie o serie de probleme mereu amînate de pe cînd eram înfundat în dosarele altora:

Pentru a obţine copia a trei file dintr-un dosar al meu, după ce am făcut cerere cu tot tipicul, aşteptînd cîteva zile rezoluţia judecătorului de scaun (de dosar) a trebuit să plătesc o taxă de 1 leu de pagină.

M-am dus, cu toată încrederea, la clădirea mare a Finanţelor publice a judeţului. De acolo am fost îndrumat, cu un zîmbet îngăduitor, la Direcţia de Taxe şi Impozite a oraşului (Cum, domnu’, nu ştiţi că astea se plătesc la Direcţia primăriei?). Uite că nu ştiam. Şi dacă eu nu ştiam pentru că sînt aiurit de felul meu, fiţi siguri că badea Gheorghe de pe Valea Muntelui, care coboară în oraş de două ori pe an, nu ştie nici atîta, şi nici nu are de unde să ştie.

Dar eu mă pun în locul lui badea Gheorghe, şi chiar nu vreau să ştiu: nici de ce îmi trebuie aprobare pentru a avea o copie de pe dosarul meu, nici de ce sînt trimis să străbat oraşul pentru a tăia o chitanţă de 3 lei, de multe ori chiar de un simplu leu.

Eu aş vrea ca acea copie să mi-o dea statul gratuit, pentru că oricum am plătit o grămadă de bani taxă de timbru ca să mă judec. Iar dacă nu şi nu, fie: plătesc, plătesc şi mai mult de 1 leu pagina, dar aveţi bunul simţ de a încasa leul acolo, la arhiva instanţei, nu mă trimiteţi să bat oraşul pentru 1 leu, leu pentru care, ori dau 10-20 lei taxiul sau benzina, ori pierd o zi mergînd pe jos.

Vreau prea mult?

Gheorghe MOROŞANU
Judecător pensionar

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti