Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Avocat reținut pentru abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani
28.11.2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

DNA.-Iaşi. Avocat reținut

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Iaşi efectuează acte de urmărire penală faţă de P.D.C., executor judecătoresc la data faptelor, în prezent, avocat în cadrul Baroului Iași, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
abuz în serviciu contra intereselor publice, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial,
fals intelectual, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie,
spălare de bani, în legătură directa cu o infracţiune asimilata celor de corupţie,
abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial
fals intelectual, în legătura directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată, (şase acte materiale),
spălare de bani, în legătura directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie,

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori au rezultat următoarele:
În cursul anului 2012, inculpatul, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință şi cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu, procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești. Ca urmare, inculpatul și-a însuşit sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de 243.856 lei.
Astfel, în contextul cererii de executare prin care instanţa a stabilit că SC Centrala Electrică de Termoficare (C.E.T.) SA Iaşi, în calitate de creditor trebuia să primească de la o firmă datornică suma de 227.156,14 lei, inculpatul P.D.C. şi-a însuşit o parte din sumele virate de firma datornică, bani pe care ar fi trebuit să îi distribuie creditorului. În acest sens, în cadrul dosarului de executare, a întocmit documente care atestau, în mod nereal, că firma datornică nu îşi îndeplinise obligaţia, că CET SA Iaşi a cerut reluarea executării silite, că s-au căutat bunuri urmăribile ale debitorului şi că nu au fost găsite, fapt pentru care a încetat executarea silită.
În aceste condiţii, executorul judecătoresc, cu rea credinţă, şi-a însuşit suma de 118.000 lei din banii care i s-ar fi cuvenit CET SA Iaşi.
Pe de altă parte, inculpatul a instrumentat abuziv, cu rea credinţă, dosarul de executare silita în cadrul căruia, la cererea creditorului SC Electrica Serv SRL Buftea, jud. Ilfov, a executat silit obligaţia Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Vaslui, cauzând prejudicii ambelor persoane juridice şi obţinând pentru sine 125.856,3977 lei. În acest sens, pentru a induce în eroare părţile cu privire la actele de executare efectiv realizate şi la cuantumul sumelor plătite, inculpatul a întocmit acte false, stabilind, în cuprinsul acestora, sume mult mai mari, pe care apoi le-a încasat în contul bancar. Ca urmare, Consiliul Judeţean Vaslui fost obligat să plătească în plus suma de 60.146,3177 lei, iar SC Electrica Serv SRL Buftea a fost prejudiciat cu suma de 65.710,08 lei, pe care inculpatul a omis să i-o elibereze.

La data de 28 noiembrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului P.D.C. pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Amintim că, inculpatul a fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru fapte similare, la data de 12 aprilie 2013 (detalii comunicat nr. 325/VIII/3 din 12 aprilie 2013).

Cu referire la prezenta cauză, facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.