Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat reținut pentru abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani
28.11.2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA.-Iaşi. Avocat reținut

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Iaşi efectuează acte de urmărire penală faţă de P.D.C., executor judecătoresc la data faptelor, în prezent, avocat în cadrul Baroului Iași, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
abuz în serviciu contra intereselor publice, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial,
fals intelectual, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie,
spălare de bani, în legătură directa cu o infracţiune asimilata celor de corupţie,
abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial
fals intelectual, în legătura directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată, (şase acte materiale),
spălare de bani, în legătura directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie,

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori au rezultat următoarele:
În cursul anului 2012, inculpatul, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință şi cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu, procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești. Ca urmare, inculpatul și-a însuşit sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de 243.856 lei.
Astfel, în contextul cererii de executare prin care instanţa a stabilit că SC Centrala Electrică de Termoficare (C.E.T.) SA Iaşi, în calitate de creditor trebuia să primească de la o firmă datornică suma de 227.156,14 lei, inculpatul P.D.C. şi-a însuşit o parte din sumele virate de firma datornică, bani pe care ar fi trebuit să îi distribuie creditorului. În acest sens, în cadrul dosarului de executare, a întocmit documente care atestau, în mod nereal, că firma datornică nu îşi îndeplinise obligaţia, că CET SA Iaşi a cerut reluarea executării silite, că s-au căutat bunuri urmăribile ale debitorului şi că nu au fost găsite, fapt pentru care a încetat executarea silită.
În aceste condiţii, executorul judecătoresc, cu rea credinţă, şi-a însuşit suma de 118.000 lei din banii care i s-ar fi cuvenit CET SA Iaşi.
Pe de altă parte, inculpatul a instrumentat abuziv, cu rea credinţă, dosarul de executare silita în cadrul căruia, la cererea creditorului SC Electrica Serv SRL Buftea, jud. Ilfov, a executat silit obligaţia Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Vaslui, cauzând prejudicii ambelor persoane juridice şi obţinând pentru sine 125.856,3977 lei. În acest sens, pentru a induce în eroare părţile cu privire la actele de executare efectiv realizate şi la cuantumul sumelor plătite, inculpatul a întocmit acte false, stabilind, în cuprinsul acestora, sume mult mai mari, pe care apoi le-a încasat în contul bancar. Ca urmare, Consiliul Judeţean Vaslui fost obligat să plătească în plus suma de 60.146,3177 lei, iar SC Electrica Serv SRL Buftea a fost prejudiciat cu suma de 65.710,08 lei, pe care inculpatul a omis să i-o elibereze.

La data de 28 noiembrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului P.D.C. pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Amintim că, inculpatul a fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru fapte similare, la data de 12 aprilie 2013 (detalii comunicat nr. 325/VIII/3 din 12 aprilie 2013).

Cu referire la prezenta cauză, facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti