Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Înfiinţarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor şi drepturile recunoscute de lege în favoarea acestora

02.12.2013 | Paula CATANĂ
Abonare newsletter

Potrivit art. 4 din OG nr. 26/2000, „asociaţia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial”, iar fundaţia „subiectul de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii ori pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, al unor colectivităţi”.

Legea nu face referire la o anumită categorie de persoane, prin urmare membrii fondatori ai unei asociaţii/fundaţii pot fi persoane fizice sau juridice, ultimele cu sau fără scop patrimonial, fără restricţii. Prin urmare, o asociaţie poate, de exemplu, să constituie o fundaţie. În acest din urmă caz trebuie totuşi menţionat că art. 206 alin. 2 din Noul Cod civil prevede că persoanele juridice fără scop lucrativ pot să aibă doar drepturile şi obligaţiile necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul constitutiv sau statut. Prin urmare, acţiunile unei asociaţii trebuie în permanenţă circumscrise obiectului sau de activitate, deci inclusiv prin înfiinţarea unei fundaţii asociaţia să urmărească atingerea scopului pentru care a fost constituită.

Două sau mai multe asociaţii sau fundaţii se pot constitui în federaţie, având personalitate juridică proprie, distinctă de cea a persoanelor juridice care o compun şi se înscrie separat în Registrul federaţiilor aflat la grefa tribunalului în circumscripţia căruia federaţia urmează să îşi aibă sediul.

Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au dreptul de a fi sprijinite în desfăşurarea activităţii lor de către autorităţile publice locale prin diverse modalităţi prevăzute de lege. În acest sens, OG nr. 26/2000 (în art. 49) prevede că persoanele juridice constituite în temeiul ordonanţei vor fi sprijinite de autorităţile administraţiei publice locale prin următoarele modalităţi:
a) punerea la dispoziţia acestora, în funcţie de posibilităţi, a unor spaţii pentru sedii, în condiţiile legii;
b) atribuirea, în funcţie de posibilităţi, a unor terenuri în scopul ridicării de construcţii necesare desfăşurării activităţii lor.

Autorităţile administraţiei publice locale întocmesc liste de prioritate pentru atribuirea imobilelor prevăzute mai sus, realizate pe baza unor proceduri de evaluare cuprinzând în mod explicit criteriile folosite. Totodată, autorităţile publice sunt obligate să pună la dispoziţia asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor informaţiile de interes public, în condiţiile legii.

Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general prevede că persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, li se pot atribui contracte de finanţare nerabursabile, după procedura şi etapele prevăzute de lege.

Potrivit art. 5 din legea anterior menţionată, atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecţiei publice de proiecte, procedură care permite atribuirea unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, prin selectarea acestuia de către o comisie.

Trebuie menţionat că astfel de contracte de finanţare nerambursabilă se atribuie în limita fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetele autorităţilor finanţatoare, iar pe parcursul unui an fiscal, pentru aceeaşi activitate nonprofit, un beneficiar nu poate contracta decât o singură finanţare nerambursabilă de la aceeaşi autoritate finanţatoare. Totodată, finanţările nerambursabile trebuie însoţite de o contribuţie din partea beneficiarului de minimum 10% din valoarea totală a finanţării.

Paula CATANĂ
Avocat stagiar, CA RADU COMĂNAC

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week