Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Viviane Reding: „Construim în prezent un adevărat continent european al justiției”
29.11.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a dat publicităţii un pachet de propuneri menite să garanteze şi să consolideze dreptul la un proces echitabil pentru toţi cetăţenii, oriunde s-ar afla în UE.

Propunerile reprezintă încă un pas pe calea asigurării drepturilor procedurale şi completează trei acte legislative asupra cărora s-a convenit din 2010: cel privind dreptul la traducere și interpretare (IP/13/995), cel privind dreptul la informare (IP/12/575) și cel privind dreptul de a fi asistat de un avocat (IP/13/921).

Pachetul menţionat cuprinde cinci propuneri:
– o directivă care vizează consolidarea prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale;
– o directivă privind garanțiile speciale pentru copiii suspectați sau acuzați de comiterea unei infracțiuni;
– o directivă privind dreptul la asistență judiciară provizorie pentru cetățenii suspectați sau acuzați de comiterea unei infracțiuni și pentru cei care fac obiectul unui mandat european de arestare;
– o recomandare privind garanțiile procedurale pentru persoanele vulnerabile suspectate sau acuzate în cadrul unor proceduri penale;
– o recomandare privind dreptul la asistență judiciară pentru persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție: „Nu este de ajuns să se facă dreptate, trebuie și să se asigure înfăptuirea justiției. În 2010, când am devenit primul comisar UE pentru justiție, am făcut promisiunea de a da o nouă orientare politicilor noastre din domeniul justiției. Înainte de 2010, statuia zeiței justiției ținea în mână două săbii și nicio balanță. De atunci, Comisia a luat măsuri pentru realizarea unui nou echilibru în politicile în materie de justiție, prin consolidarea drepturilor și libertăților cetățenilor noștri. Comisia Europeană își respectă promisiunile: suntem în plin proces de instituire a unui ansamblu de drepturi procedurale care se vor aplica tuturor cetățenilor, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Construim în prezent un adevărat continent european al justiției. Propunerile de astăzi vor asigura faptul că cetățenii au un acces corespunzător la asistență judiciară atunci când sunt în situații de mare vulnerabilitate, că există garanții speciale pentru copiii suspectați și că principiul esențial potrivit căruia trebuie să fim considerați nevinovați până la dovedirea vinovăției este pus în practică în întreaga UE. Atunci când călătoresc în UE, cetățenii ar trebui să se aștepte să primească protecție la un nivel similar cu cel de care beneficiază în țara lor.”

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti