Curtea de Apel Suceava a formulat o nouă trimitere preliminară cu privire la domeniul de aplicare a Regulamentului (CEE) 1408/71. Menţionăm că aceasta este a cincea întrebare având acest obiect după trimiterile C-401/13, Balazs, C-432/13, Balazs (ambele de la Curtea de Apel Cluj), C-598/13, Guletsou Polixeni (de la Curtea de Apel Suceava) şi trimiterea, încă neînregistrată la Curtea de Justiţie, formulată de Curtea de apel Galaţi prin încheierea din 23 octombrie 2013 (înregistrată privizoriu în iaduer).
Redăm în continuare întrebarea preliminară formulată prin încheierea din 26 noiembrie 2013, astfel cum apare pe portalul instanţelor de judecată:
„În temeiul art. 267 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu următoarea întrebare preliminară: „Prevederile art. 7 alin. 2 lit. c din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 trebuie interpretate în sensul în care intră în sfera lor de aplicare un Acord bilateral încheiat între două state membre, anterior datei de la care se aplică Regulamentul, în temeiul căruia acestea au convenit încetarea obligaţiei privind drepturile de asigurări sociale datorate de către un stat către resortisanţii celuilalt stat, care au avut calitatea de refugiaţi politici pe teritoriul primului stat şi au fost repatriaţi pe teritoriul celui de-al doilea stat, în schimbul plăţii de către primul stat a unei sume forfetare pentru plata pensiilor şi acoperirea perioadei pentru care în primul stat membru s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale?”
:: sursa: IADUER – un proiect CSDE, ARDAE și FJR
prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU

e bine să inundăm Curtea de Justiție. Creștem în statistică în mod artificial.