Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Asimilarea ipotecilor mobiliare
03.12.2013 | Radu RIZOIU

Acum 12 ani, plecat fiind din țară, postam comentarii legate de (atunci) noua Legea a garanțiilor reale mobiliare pe un site de specialitate care tocmai se lansase. Ulterior, am ajuns să fiu fascinat de acest domeniu al dreptului și am publicat o serie de articole și note care au pus bazele unei legi comentate. În acea carte am încercat să „colecționez” și o serie de hotărâri judecătorești relevante domeniului, pentru a descoperi că se găsesc (prea) puține în surse accesibile public.

Ideea unei culegeri de jurisprudenţă în materia garanţiilor reale (ipotecilor) mobiliare a apărut încă din 2005. La acel moment nu exista o asemenea colecţie de jurisprudenţă, deşi Titlul VI al Legii nr. 99/1999 privind regimul juridic al garanţiilor reale mobiliare („Legea 99”) se aplica de şase ani, iar termenele scurte impuse de acţiunile specifice executării garanţiilor reale mobiliare ar fi trebuit să ofere un material bibliografic suficient.

Ca majoritatea ideilor mele, acest proiect s-a născut dintr-o necesitate practică. Încercam să realizez un comentariu al Legii garanțiilor reale mobiliare şi doream să indic şi soluţiile jurisprudenţiale relevante pentru fiecare text al legii. În lipsa altei soluţii, am purces la colectarea de decizii pronunţate în această materie şi disponibile în surse publice. Am observat cu această ocazie faptul că există extrem de puţine decizii relevante care să fie disponibile publicului. Prin urmare, rezultatul colectării de la acea vreme nu a fost unul impresionant (prim volum).

De atunci, am încercat să strâng orice decizie (chiar şi cele nedefinitive) care tratează în mod mai mult sau mai puţin direct subiectul garanţiilor reale mobiliare. Din nou, rezultatul nu este atât de impresionant pe cât ar putea fi. Cea mai mare parte a hotărârilor sunt rezultatul propriei „răsfoiri” a surselor publice de astfel de documente realizat în anul 2010 în vederea documentării pentru soluțiile adoptate în Legea de punere în aplicare a Noului Cod civil. Am citit sute de hotărâri și am selectat vreo 200. La acestea s-au adăugat cu timpul noi soluții jurisprudențiale „de la lume adunate”.

Prin acest proiect, încerc să ajung ca aceste soluții să fie „înapoi la lume date”, însoțite de notițele proprii cu privire la respectivele probleme de drept. După apariția primului volum, în primăvara lui 2012, am primit reacții (uneori) entuziaste din partea cititorilor, am primit de la necunoscuți decizii pronunțate în materia relevantă de diverse instanțe. A urmat un volum secund la finalul anului 2012, care înțeleg că a răspuns și el așteptărilor celor interesați de fenomenul ipotecilor (mobiliare). Proiectul este unul ambițios (mai am material jurisprudențial pentru încă vreo câteva volume) și sper să ajungă la un moment dat la final. Abia atunci voi putea să număr câte hotărâri am reușit să prelucrez…

Bazându-mă pe faptul că există interes pentru publicarea de culegeri tematice de jurisprudență, am alcătuit volumul III al seriei de culegeri dedicate ipotecilor mobiliare pornind tocmai de la aceste operațiuni asimilate (acum, ipotecii). Ca și în precedentele volume, și structura acestui volum este menținută pe același coordonate. În acest fel, parcurgerea diferitelor volume este facilitată de o structură comună.

Fiecare hotărâre judecătorească prezintă in extenso (de regulă, în integralitate) considerentele, fiind precedate de cuvintele-cheie și de indicarea textelor legale incidente (conform legislației în vigoare la momentul comentariului, nu la cel al pronunțării hotărârii). După fiecare hotărâre există scurte comentarii personale. Deși cvasi-totalitatea deciziilor prezentate au fost pronunţate pe baza reglementării în vigoare înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod civil și a Noului Cod de procedură civilă, am ales să folosesc faptele prezentate în speţe şi să le ofer interpretarea conferită de dispoziţiile noilor reglementări, indicând și textele relevante din aceste reglementări.

În măsura în care am remarcat focalizarea practicii judiciare cu privire la anumite teme, am preferat să prezint un comentariu general introductiv la începutul prezentării temei în discuţie. În acest fel, adnotările punctuale făcute pentru fiecare speţă trebuie citite prin cheia de interpretare generală conţinută în comentariul general.

Volumul III este dedicat conținutului contractului de ipotecă (mobiliară) și cuprinde 34 de hotărâri grupate în 3 teme: (i) operaţiuni asimilate (20 de hotărâri); (ii) contractul de ipotecă (4 hotărâri); și (iii) obiectul garanţiei (10 hotărâri).

Deși la geneza acestor volume au contribuit multe persoane (care mi-au furnizat o parte din deciziile comentate) nu încerc să arunc vina pentru lipsurile cărţii asupra altor persoane decât a mea însumi. Orice erori, greşeli, opinii hazardate sau afirmaţii false sunt numai vina autorului. De aceea, orice comentarii, plângeri sau sugestii puteţi să mi le adresaţi direct la adresa radu.rizoiu@rizoiu.ro. Tot acolo aştept şi eventuale hotărâri în domeniu pe care eu nu le-am putut găsi.

Radu RIZOIU


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.