Rețeta unei scrisori de intenție ☺
4 decembrie 2013 | Raluca CÎRJAN
Să vă dau o rețetă pentru cea mai bună scrisoare de intenție ar fi ca și cum v-aș da rețeta pentru cea mai bună pizza. Unora le place picantă, altora cu ananas sau porumb. Sunt angajatori care preferă doar o felie de scrisoare de intenție, în timp ce alții savurează 1 kg jumate de cuvinte atent selecționate.
De ce trebuie s-o scriem?
Mă, eu aș zice că se cere, în primul rând, pentru a demonstra că ai idee cum se leagă două-trei cuvinte. Dacă se vede că nu ești certat cu gramatica, trebuie să mai arăți și că cele două-trei cuvinte nu sunt legate corespunzător doar datorită faptului că știi să dai un copy-paste; cu alte cuvinte, să ai bunul simț s-o personalizezi. Știu, tu ai nevoie de bani, însă, fie că aplici pentru un loc de muncă, fie pentru un internship plătit sau un concurs de eseuri cu premii în bani, nu poți să-ți personalizezi scrisoarea de intenție în asemenea hal încât să iasă ceva de genul:
Cât de importantă e?
Ca aerul, ca viața, ca apa, ca mustața. Nu, serios, e primul contact cu persoana căreia i te adresezi. Bine, asta dacă mai e interesată să-ți citească scrisoarea după ce-ți verifică C.V.-ul. Deși C.V.-ul conține informații relevante despre experiența ta, scrisoarea poate să facă diferența, fiind oglinda personalității tale. Asta dacă nu ți-ai copiat personalitatea de pe net. E important să știi să te vinzi, iar aici nu vorbim despre site-ul ăla unde găsești cumpărător chiar și dacă vinzi un debavurator sau un scociorâtor.
Ce trebuie să conțină?
Sare, zahăr și grăsimi. Nu. Motivul pentru care îți dorești să ocupi postul/să faci un internship/să participi la concurs, principalele calități care te recomandă pentru ce-am enumerat mai devreme, ce anume din experiența ta anterioară te-a determinat să faci alegerea de a lua în considerare oportunitatea oferită de ei, adică simte-te liber să te lauzi. Dacă tot a venit vorba, lăudat sau nu, firma la care aplici e pomul la care să te duci cu sacul. Just in case. Totuși, informează-te înainte și arată că ai habar despre ei, lăudându-i, indiferent ce fel de pom se dovedesc a fi.
1. Antetul
Nenea Antet trebuie să conțină toate informațiile de ordin practic, necesare pentru recrutare: coordonatele voastre (în stânga sus: nume, prenume, adresă, date de contact), coordonatele destinatarului (în dreapta, puțin mai jos: nume, prenume, numele companiei, adresa), locul și data redactării (imediat după datele de contact ale destinatarului), obiectul scrisorii (informații precum data și locul apariției anunțului). Formulele de salut sunt standard, de exemplu Stimate Domnule/Doamnă, nu Păpușă/Uăi/Prietenaș/Moșule/Bă/Fratello/Gogule.
2. Conținutul propriu-zis al scrisorii
Am citit undeva că structura e următoarea: voi, eu, noi. Simplu de reținut. Ideea e că te adresezi lor, deci „voi” vine natural, având în vedere că destinatarul scrisorii e compania pentru care vrei să lucrezi sau instituția în cadrul căreia vrei să faci un stagiu. Scrii despre ei, despre realizările lor, tocmai pentru a arăta mai încolo motivul orientării tale către ei. Ei sunt soarele, tu ești floarea-soarelui care se orientează după…ok, trebuia să mă opresc mai devreme. A doua parte a scrisorii te descrie pe tine, dar nu în sensul 90-60-90, ci al aptitudinilor ce te recomandă pentru funcția respectivă. Bine, dacă aplici pentru un post de hostess, 90-60-90 sună foarte ok…dacă au nevoie de fete, nu de băieți. Revenind, ultima parte – noi – se referă la ceea ce tu și ei puteți realiza împreună.
3. La revedere, dar aștept un semn!
Încheierea ar trebui să conțină o mulțumire pentru timpul acordat candidaturii și disponibilitatea de a te prezenta la un interviu, fără a părea disperat.
Ultimele sfaturi
– Ține cont de faptul că, surprinzător sau nu, angajatorului nu-i pasă de nevoile tale…decât dacă simți o nevoie stingentă de a munci foarte mult, chiar peste program.
– E adevărat, unii apreciază sinceritatea, însă ai putea omite să precizezi că ai fost dat afară de la ultimul loc de muncă pentru că ai sărit la bătaie fiindcă cineva ți-a mâncat batonul de ciocolată cât timp erai la toaletă sau alte asemenea motive.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro