Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Buletin de presă noiembrie 2013
04.12.2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna noiembrie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. DNA-Timișoara. Folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale și folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
– L.G.-M., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată;
– M.M.-Ş, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2010 și 2011, inculpatul L.G.-M. a folosit în cadrul procedurilor A.P.I.A (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), privind acordarea de plăţi directe pe suprafaţă SAPS (Schema de Plată Unică pe Suprafață), înscrisuri false, având reprezentarea că nu sunt conforme cu realitatea și declaraţii necorespunzătoare adevărului, obținând pe nedrept fonduri nerambursabile alocate pe suprafaţă în sumă totală de 306.923,07 lei, provenită din bugetul general al Comunităţilor Europene (134.617,02 lei plăţi pentru campania din 2010 şi 172.306,05 lei pentru campania din 2011).
Inculpatul M.M.-Ş. a pus la dispoziţia inculpatului L.G.-M. mai multe documente redactate şi semnate în fals, prin care se atestau situaţii necorespunzătoare adevărului, înscrisuri din care rezulta arendarea unei suprafețe de 600 ha. păşune pe raza comunei Olari, jud. Arad. Documentele respective au constituit temei pentru acordarea sprijinului financiar. Astfel, prin intermediul lui L.G.-M., conform înţelegerii avute la începutul anului 2010, M. M.-Ş. și-a însușit fondurile financiare nerambursabile alocate pentru plata pe suprafaţă, în sumă totală de 306.923,07 lei.
Totodată, inculpatul L.G.-M. a semnat înscrisuri prin care se atestă, în mod neadevărat, că deține și folosește suprafaţa de 600 ha păşune pe raza comunei Olari, jud. Arad.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Arad.

2. DNA-Constanța. Evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, sustragerii  de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale şi uz de fals. Trimiterea în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului K.I., asociat unic şi administrator la SC „COST REVERS” SRL Constanţa, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi în modalitatea sustragerii de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, precum şi a infracţiunea de uz de fals în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare fapt:
În perioada septembrie 2010 – februarie 2011, inculpatul K.I., în calitate de asociat unic şi administrator la SC „COST REVERS” SRL Constanţa, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii comerciale şi în declaraţiile fiscale, veniturile realizate ca urmare a operaţiunilor comerciale derulate, venituri în sumă de 13.679.029 lei, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul consolidat al statului a obligaţiilor fiscale în cuantum total de 4.412.590 lei (reprezentând echivalentul a 1.074.329 euro).
Totodată, inculpatul a declarat în mod fictiv stabilirea sediului social al societății la o adresă la care societatea nu a funcţionat, urmărind astfel, în mod deliberat, să se sustragă atât de la plata obligaţiilor fiscale, cât şi de la efectuarea oricărei verificări financiare sau fiscale.
În perioada 14 septembrie 2010 – 7 februarie 2011, a prezentat şi a utilizat, în faţa reprezentanţilor instituţiei bancare la care societatea avea deschis cont bancar, documente completate întocmite în fals, pe baza cărora a retras în numerar suma totală de 13.679.029 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

3. DNA-Constanţa. Folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false şi  fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatei:

H.V. (fostă D.), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual, ambele în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpata H.V., cu intenţie, a ajutat o persoană să obţină, fără drept, fonduri europene (din Fondul European de Dezvoltare Rurală), în cuantum de 63.930,00 lei, prin remiterea către solicitant a unor documente contrafăcute, persoana respectivă fiind în eroare cu privire la caracterul fals al documentelor.
Totodată, inculpata, acționând cu ştiinţă, a determinat secretarul şi primarul unei comune să elibereze o adeverinţă, în care se atestau împrejurări nereale în legătură cu deţinerea în arendă a unei suprafeţe de teren de către solicitantul fondurilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Tulcea.

4. DNA-Bacău. Evaziune fiscală în modalitatea omisiunii. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatei B.M., administrator împuternicit al SC Phonix Oil 2010 SRL, aflată în executarea unei pedepse privative de libertate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2010 – martie 2011, inculpata B.M., în calitate de administrator împuternicit al SC Phonix Oil 2010 SRL Bacău, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiunile comerciale intracomunitare desfăşurate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe profit. În acest mod a fost adus un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 5.272.481,16 lei (echivalent a 1.236.215,93 euro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.

5. DNA. Înşelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului R.V.M.O.M.J, cetăţean belgian, asociat la SC VITAL AVI NATURAL SRL, în sarcina căruia s-au reținut tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 11 octombrie 2010, inculpatul R.V.M.O. M.J, în calitate de asociat la SC VITAL AVI NATURAL SRL, cu ocazia soluționării unui litigiu cu SC CEZ VÂNZARE S.A, care a intervenit ca urmare a întreruperii furnizării de energie electrică, a prezentat reprezentanților legali ai acestei societăți o situație nereală, din care rezulta că SC VITAL AVI NATURAL SRL a înregistrat o pierdere de 21.250.000 lei.
În cursul lunilor august 2010 și iunie 2011, acelaşi inculpat a falsificat mai multe documente pe care ulterior le-a folosit în fața instanței de judecată, solicitând despăgubiri de la SC CEZ VÂNZARE S.A în cuantum de 21.250.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș.

6. DNA. Abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizare a infractorului, fals intelectual și uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
– locotenent colonel P.-R.I., fost adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
– plutonier major I.L., subofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
– colonel D.P., fost inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului, fals intelectual și uz de fals;
– căpitan T.D., ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului, fals intelectual și uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În calitate de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, lt. col. P.-R.I., în perioada iunie-septembrie 2006, a dispus ca doi militari în termen să presteze diferite activităţi în folosul unei unități bancare din Miercurea Ciuc, al UM 0638 Miercurea Ciuc, al subofiţerului I.L. şi al său personal, în timpul programului de serviciu, deşi nu exista nici un cadru legal care să permită acest lucru.
La data de 2 septembrie 2006, în timp ce executa activităţi de construcţie în locuinţa subofiţerului I. L., unul din militarii în termen a suferit un accident care i-a creat o infirmitate fizică permanentă, respectiv pierderea acuităţii vizuale la unul din ochi, de natură să-i afecteze posibilitatea desfăşurării anumitor activităţi sau profesii. La renovarea locuinței sale, în timpul programului de serviciu, cei doi militari au lucrat sub coordonarea lui I.L.
În calitate de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, după ce a luat la cunoştinţă de împrejurările în care militarul a fost accidentat, inculpatul D.P. le-a solicitat tuturor persoanelor care aveau cunoştinţă despre acest fapt să declare că accidentul a survenit în timp ce militarul lucra la amenajarea unor încăperi în sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita. Pentru a ascunde faptele de natură penală ale subordonaților săi, D.P. a raportat personal această împrejurare neconformă cu realitatea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. În acest sens, inculpatul a semnat și transmis un raport.
În calitate de subofiţer cu atribuţii de protecţia muncii în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita şi membru al comisiei de cercetare a accidentului din 2 septembrie 2006, T.D. a denaturat probele administrate, solicitând persoanelor care aveau cunoştinţă despre faptă să afirme că militarul în termen s-a lovit în timp ce lucra la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita. Ulterior, acesta a redactat în fals procesul verbal de cercetare a evenimentului din data de 2 septembrie 2006, consemnând în conţinutul său date neconforme cu realitatea, pe care l-a transmis Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a produce consecinţe juridice.
U.M. 0586 Miercurea Ciuc s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.472,12 lei, reprezentând prejudiciul produs unităţii prin faptele penale cercetate.

Precizăm că, inițial, cei patru inculpați au fost trimiși în judecată la data de 17 noiembrie 2010, iar la 19 octombrie 2011 cauza a fost restituită de către Curtea Militară de Apel la procuror, în vederea completării actului de sesizare a instanţei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Militar Cluj-Napoca.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti