Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Noutate în NCPC: Curator special numit de instanță în procesele civile
05.12.2013 | Mihaela ZANAPLAU

Potrivit art. 167(1) din noul Cod de procedură civilă, atunci când reclamantul nu a reușit să afle domiciliul pârâtului, deși a făcut toate demersurile care i-au stat în putință, instanța va putea încuviința citarea prin publicitate a acestuia. Noutatea constă în alineatul 3 al acestui articol, potrivit căruia odată cu încuviințarea citării prin publicitate, instanța va numi un curator special, avocat dintre avocații baroului, potrivit art. 58 C. pr. Civ., care va fi citat pentru apărarea intereselor pârâtului.

Potrivit art. 58 alin. 3 și alin. 4, acești curatori speciali vor fi numiți din rândul avocaților desemnați de Barou și odată cu numirea lor instanța va stabili și un onorariu provizoriu pentru aceștia, urmând a putea fi majorat la cerere în funcție de activitatea prestată.

Având în vedere aspectul strict procesual al participării curatorului special la desfășurarea procesului, instanța poate dispune pe lângă citarea curatorului special la fiecare termen și citarea pârâtului la ușa instanței pe tot parcursul desfășurării procesului.

Remunerația curatorilor va fi stabilită de instanța de judecată în sarcina reclamantului, urmând ca acesta a o putea recupera în cazul în care pârâtul va cădea în pretenții.

Mihaela ZANAPLAU
avocat, CA RADU COMĂNAC


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Noutate în NCPC: Curator special numit de instanță în procesele civile”

  1. ANONIM spune:

    … şi care e sancţiunea care intervine în cazul în care partea nu se conformează obligaţiei de plată a onorariului provizoriu, ţinând cont de faptul că dispoziţiile referitoare la citarea părţilor se aplică şi în cazul comunicării actelor în cadrul procedurii prevăzute de art. 200 şi 201 NCPC şi invers ? Ori, ca să poţi aplica suspendarea cauzei prev. de art. 242 NCPC, trebuie să ai deja fixat un termen de judecată. Nu mai pui la socoteală faptul că nu demult ÎCCJ a stabilit că în cazul neplăţii onorariului expertului, sancţiunea care intervine nu este suspendarea cauzei, ci decăderea din proba cu expertiză…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.