PICCJ. Inculpații în cauza permiselor auto din Gorj, trimiși în judecată
05.12.2013 | JURIDICE.ro, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-una din cele două cauze penale complexe privind reţeaua constituită din medici, asistente medicale, instructori auto, agenţi de poliţie şi alte persoane care constituiseră o adevărată filieră pentru obţinerea frauduloasă de permise auto, dispunând trimiterea în judecată a inculpaţilor:
– F.G. (arestat preventiv), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (2 acte materiale);
– S.G. (arestată preventiv), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;
– B.P. (arestat preventiv), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă;
– S.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.
Inculpaţii F.G., S.G. şi B.P., în calitate de instructori auto la diferite şcoli de şoferi, au pretins şi primit (fiecare în parte), în intervalul iulie-noiembrie 2013, sume cuprinse între 150–200 euro, de la investigatori sub acoperire sau de la alte persoane interesate. În schimbul sumelor primite, inculpaţii lăsau să se creadă că au influenţă asupra poliţiştilor examinatori din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj, pentru a promova proba practică a examenului auto în vederea obţinerii permisului de conducere categoria B sau obţinerea unei fişe medicale şi a avizului medical, fără a mai fi examinat din punct de vedere medical (contra sumei de 100 lei).
Inculpatul S.G.I., în calitate de administrator şi instructor la o şcoală de şoferi, în cursul lunii septembrie 2013, pentru a o ajuta material şi moral pe mama sa, inculpata S.G., a pretins şi primit de la o cursantă (investigator sub acoperire) suma de 900 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra poliţiştilor examinatori din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj, pentru a promova proba practică a examenului auto în vederea obţinerii permisului de conducere categoria B, în sensul că a transmis biletul cu numele cursantei şi data examinării, scris de inculpata S.G., unui agent de poliţie.
Demn de remarcat este impactul psihologic la nivelul comunităţii pe care îl are săvârşirea unor astfel de fapte antisociale, a corectitudinii desfăşurării examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere şi a încrederii cetăţenilor în corectitudinea acestora, cu implicaţiile care decurg, respectiv punere în pericol a tuturor participanţilor la traficul rutier.
Reamintim că, în urma percheziţiilor derulate la domiciliile ori la sediile şcolilor de şoferi ai căror administratori sunt inculpaţii, au fost identificate şi ridicate fişe medicale semnate şi parafate „în alb”, precum şi diferite sume de bani, detalii aici.
Prin rezoluţii ale procurorilor au fost dispuse sechestre asigurătorii asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţi.
Cauza a fost înaintată, spre competentă soluţionare, Tribunalului Gorj.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.mpublic.ro