Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

RRDJ nr. 5/2013: Unele clarificări privind obligația părților din procesul civil de a participa la ședința de informare asupra avantajelor medierii și regimul sancționator aplicabil în caz de neconformare | Ștefan Naubauer
05.12.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Mediere, Procedură civilă, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Ştefan Naubauer, lector univ. la Facultatea de Drept a Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, avocat în Baroul Bucureşti, mediator, a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2013 articolul Unele clarificări privind obligația părților din procesul civil de a participa la ședința de informare asupra avantajelor medierii și regimul sancționator aplicabil în caz de neconformare, pe care vi-l prezentăm în rezumat.

Potrivit autorului, ședința de informare privind medierea la care se referă art. 2 alin. (1²) din Legea nr. 192/2006 nu face parte din procedura de mediere reglementată la Capitolul 5 din aceeași lege. Obligația de a participa la ședința de informare privind medierea nu are legătură nici cu procedura prealabilă încheierii contractului de mediere reglementată la art. 43 din Legea nr. 192/2006. Obligația de a face dovada participării la ședința de informare incumbă reclamantului/intervenientului voluntar principal și privește exclusiv litigiile în materiile prevăzute de art. 601 alin. (1) lit. a)-f) din Legea nr. 192/2006, ce formează obiect al proceselor civile declanșate de la 1 august 2013.

Participarea la ședința de informare nu este o procedură prealabilă în sensul art. 193 alin. (1) NCPC, instanța de judecată putând fi sesizată chiar dacă reclamantul nu și-a îndeplinit această obligație. Îndeplinirea obligației de a participa la ședința de informare nu poate fi dispusă în procedura verificării și regularizării cererii de chemare în judecată, întrucât nu suntem în situația nerespectării uneia dintre cerințele prevăzute la art. 194-197 NCPC, pentru care legea stabilește o altă sancțiune – anularea cererii.

Termenul acordat reclamantului pentru depunerea dovezii participării la ședința de informare ar trebui să se încadreze până la primul termen de judecată. Instanța va putea acorda și intervenientului principal un termen până la momentul discutării admisibilității în principiu a intervenției, în condițiile art. 64 alin. (2) NCPC, pentru ca acesta să se conformeze obligației de a participa la ședința de informare.

În procedura prevăzută la art. 227 NCPC, în cazul în care judecătorul recomandă medierea, dacă reclamantul/intervenientul principal nu se prezintă la mediator în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii, nu se poate respinge cererea de chemare în judecată/cererea de intervenție principală ca inadmisibilă, întrucât nu suntem în sfera litigiilor care presupun ab initio obligativitatea participării la ședința de informare. În aceste situații, instanța va putea sancționa cu amendă judiciară refuzul părții de a se prezenta la ședința de informare cu privire la avantajele medierii doar în situațiile în care partea a acceptat să participe la o astfel de ședință. În procedura reglementată la art. 227 alin. (3) NCPC, coroborat cu art. 61 din Legea nr. 192/2006, informarea și procesul-verbal cu privire la rezultatul ședinței de informare se fac numai de către mediator.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti