Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Accize plus TVA
06.12.2013 | Ștefan VLAD

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Desi prezentul articol a fost inspiriat de celebra disputa dintre presedinte si premier pe tema bugetului si a maririi accizelor la carburanti, totusi nu-mi propun sa fac partizanat politic. Nici macar marirea nivelului accizei nu intereseaza subiectul, desi pe mine personal, ca unul care conduce un autovehicul, chestiunea  nu ma lasa rece.

Pur si simplu, odata cu lansarea acestei dezbateri pe tema bugetului, mi-am adus aminte de subiectul pe care cu ani in urma am mai avut ocazia sa il discut in diverse situatii: aplicarea TVA la accize. Marita sau nu, acciza trebuie aplicata just. Ce poate sa insemne insa “just”, atunci cand nevoia de bani te indeamna sa cobori din sferele inalte ale principiilor de drept, bune pentru a fi predate in Universitatile de specialitate, si sa devii prozaic fortat de necesitatea de a plati pensiile sau serviciile medicale? E just sa aplicam TVA la accize?

Unii s-ar grabi sa raspunda afirmativ, fara ezitare, invocand prevederile art. 137 alin. 2 lit a) din Codul Fiscal, in conformitate cu care baza de impozitare a TVA, cuprinde “impozitele si taxele”(deci si accizele). Eu personal, as fi insa mai rezervat. Faptul ca o lege stabileste o regula, nu confera acelei reguli caracter just. Iar in aceasta controversa, Constitutia si Curtea Constitutionala sunt, dupa mine, singurii arbitrii acceptabili. Conform art. 56 alin. 2 din Constitutie,Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”. Cum e si firesc, Constitutia nu defineste  notiunea de just, si foarte bine face.

Ramane jurisprudentei sa aprecieze de la caz la caz daca un anumit impozit satisface exgentele justetii. Iar recent, intr-un caz a si facut-o! Intre specialistii din drept fiscal precum si intre cei care opereaza in piata farmaceutica, este binecunoscuta problema asa numitei taxe de clawback, adica a acelei contributii prelevate de la cei care pun pe piata medicamentele, destinata sa acopere deficitul bugetului public de sanatate. Initial, art. 31 din OUG nr. 77/2011 stabilea ca taxa de clawback se aplica asupra pretului medicamentelor, pret care includea si TVA. Textul de lege a fost atacat la Curtea Constitutionala, iar Curtea, prin Decizia 39/2013[1] a admis exceptia de neconstitutionalitate, cu motivarea urmatoare: “Curtea constată că, în virtutea principiului general valabil în materie fiscală, impozitele şi taxele se aplică asupra materiei impozabile – venituri sau bunuri, nu şi asupra celorlalte impozite, or aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea taxei pe valoarea adăugată în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează taxa de clawback este neconstituţională, urmând ca excepţia de neconstituţionalitate să fie admisă sub acest aspect.

Avem deci, cu ajutorul jurisprudentei constitutionale, un prim criteriu care ne permite sa se conturam intelesul notiuniii de just in materie fiscala: o taxa nu se poate aplica asupra altor taxe si impozite. Mutatis mutandis, pentru identitate de ratiune, aceeasi solutie poate fi aplicata si in cazul aplicarii TVA la accize.


[1] publicata in M.Of. nr 100/20.02.2013.


avocat Ștefan VLAD

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti