CE. Raport cu privire la situația școlară din UE
9 decembrie 2013 | Robert BĂLAȘA

Cel mai recent raport al OCDE cu privire la competențele elevilor de 15 ani la matematică, științe și lectură a produs rezultate diferite de la un stat membru la altul. UE în ansamblu are restanțe grave în ceea ce privește matematica, însă rezultatele sunt mai încurajatoare la științe și lectură, potrivit ec.europa.
Raportul arată că zece state membre (BG, CZ, DE, EE, IE, HR, LV, AT, PL și RO) au înregistrat, începând cu 2009, progrese semnificative în diminuarea procentajului elevilor cu nivel scăzut al competențelor în toate cele trei domenii care fac obiectul analizei.
Analiza evidențiază că situația socioeconomică a elevilor are o influență semnificativă asupra nivelurilor de performanță; astfel, crește probabilitatea ca elevii care provin din gospodării cu venituri mici să obțină rezultate mai slabe la matematică, științe și lectură. Printre factorii care influențează rezultatele școlare se numără și efectele în general negative ale provenienței dintr-un mediu de migranți, importanța încadrării într-un sistem de educație și îngrijire a copiilor preșcolari, precum și diferențele dintre băieți și fete în ceea ce privește abilitatea de a citi (fetele se descurcă mult mai bine).
Studiul concluzionează că, pentru a fi eficiente, politicile trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea învățământului primar și secundar. Dincolo de acest nivel, este, în general, prea târziu pentru a compensa ocaziile pierdute în timpul școlii.