Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
2 comentarii

Pro sau contra mediere?
11.12.2013 | Adriana Viorica MIHAI

JURIDICE - In Law We Trust

Medierea devine pe zi ce trece cea mai populara si des invocata metoda ADR (alternative dispute resolution).

Ce este medierea?

Medierea este o procedura informala prin care, cu ajutorul unei terte persoane specializata – Mediatorul, partile pot incerca o rezolvare amiabila a conflictului.

Adesea invocata ca panaceu al rezolvarii disputelor, medierea a nascut intrebari fata de realitatea beneficiilor oferite.

Primul element la care se face referire este insasi definitia medierii din care rezulta sensul acestei proceduri, acela ca mediatorul identifica problemele care au generat conflictul, dezvolta optiuni, ofera variante si dirijeaza partile spre un acord.

Ce se intampla insa, daca mediatorul nu este capabil sa conduca partile spre un acord?

Am putea spune ca ne aflam intr-un “punct critic”, pentru ca mediatorul fiind tinut de doua din principiile care guverneaza acest proces, impartialitatea si neutralitatea, nu poate forta un rezultat.

In constructia argumentelor pro-mediere, mediatorul prezinta intotdeauna beneficiile pe care le aduce aceasta procedura alternativa fata de modelul clasic – instanta:
– Pretul – Medierea presupune costuri mai reduse decat cele generate de un proces in instanta. Acest aspect este important pentru majoritatea celor care isi doresc rezolvarea unui conflict.
– Timpul – Instantele sunt supraaglomerate si de aceea termenele se intind pe o perioada lunga de timp. Medierea insa, ofera posibilitatea rezolvarii disputelor intr-un timp scurt, termenul fiind doar cel convenit de parti si mediator.
– Control – Conflictul supus judecatii instantei comporta riscul unui verdict care nu este intotdeauna multumitor sau “drept”. In mediere, pentru a exista acord trebuie sa existe consens. Partile trebuie sa semneze si sa aprobe toate elementele care compun acel acord. In mediere partile lucreaza impreuna, nu unul impotriva celuilat.
– Accesul la justitie – Prin mediere nu este obligatoriu ca partile sa ajunga la un acord si pot apela in continuare la solutionarea cauzei in fata instantelor judecatoresti.

Chiar daca medierea este indicata ca fiind alternativa perfecta la instanta de judecata, trebuie sa constientizam ca exista si contra-argumente:
– Cost si timp suplimentar – Exista riscul ca cel putin una dintre parti sa nu fie pregatita sa ajunga la o intelegere si atunci medierea poate aduce frustare pentru timpul si banii irositi in incercarea de rezolvare a disputei.
– Acordul nu indeplineste conditiile de legalitate – Mediatorii sunt persoane specializate. Cu toate acestea, ca in orice profesie, abilitatile lor difera de la o persoana la alta. Poate fi vorba de un mediator la inceput de drum, iar acordul la care ajung partile cu ajutorul lui, sa fie incomplet. Mediatorul nu poate oferi sfaturi juridice ci doar informatii generale, care uneori nu se identifica cu situatiile specifice ale unui anumit tip de conflict, fapt ce poate conduce la un acord care nu indeplineste conditiile de legalitate.
– Confidentialitate – Sunt situatii in care cel putin una din parti va considera confidentialitatea procesului de mediere mai putin avantajoasa, atunci cand acea parte doreste sa fie facuta publica o anume situatie ca si preventie pentru viitor.

Totusi, ceea ce partile ar trebui sa aiba in vedere, atunci cand se afla intr-un conflict care ar putea fi supus medierii, ar fi sa-si raspunda sincer la urmatoarele intrebari:
1. Sunt 100% sigur ca voi castiga in instanta?
2. Detin resursele financiare pentru aproxiativ 2-3 ani de proces in instanta?
3. Sunt pregatit psihic pentru aproximativ 2-3 ani de termene, amanari, expertize?
4. Cunosc apararile adversarului?
5. De ce sunt dispus sa risc in instanta, dar nu in mediere?

Medierea este un castig indiferent daca se termina cu un acord sau este o mediere esuata.

In cazul in care medierea s-a finalizat cu un acord, conflictul a fost stins, a fost salvat timp valoros, partile isi pot relua relatiile si foarte important, intelegerea la care s-a ajuns satisface nevoile si interesele ambelor parti.

In cazul in care medierea a esuat, partile sunt capabile sa-si evalueze sansele de castig in instanta, sunt pregatite psihic pentru ce va urma si nu in ultimul rand, au fost deschise canale de comunicare inexistente pana la acel moment, care pot crea sanse reale de intelegere in afara oricaror proceduri.

Adriana Viorica MIHAI
mediatorPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Pro sau contra mediere?”

  1. Florin RADU spune:

    Nu va suparati pe mine, dar titlul este partial gresit. In mod normal, ar trebui sa sune asa: „Pro sau contra OBLIGATIVITATII informarii asupra medierii”.
    Cu alte cuvinte, cei care au o problema cu chestiunea in discutie, o au – in realitate – cu obligativitatea ei, nu cu institutia in sine.

    • Adriana MIHAI spune:

      Nu ma supar 🙂 Sugestia dvs. privind titlul comporta o abordare distincta cel putin din perspectiva faptului ca se presupune, ca orice cetatean trebuie sa cunoasca legea din momentul publicarii ei in M.O.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.