Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
2 comentarii

Convenţia europeană a drepturilor omului: Comentariu pe articole | Prof. Dr. Corneliu Bîrsan
11.12.2013 | Eduard-Traian POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Prin mila lui Dumnezeu şi iubirea Sa faţă de oameni, am avut imensa şansă şi onoare de a parcurge un stagiu de cercetare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, sub prodigioasa coordonare a Excelenţei Sale, Domnul Corneliu Bîrsan, Profesor emerit al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Doctor Honoris Causa al Universităţii Paris 1 Panteon-Sorbona şi al Universităţii de Vest Timişoara, Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un chip ce, din clipa în care l-am întâlnit, asemeni chipurilor zugrăvite pe altarele sau pereţii lăcaşelor de cult, simţeam cum emana o inegalabilă fermitate, dublată de o vibrantă blândeţe, smerenie, bunătate, dragoste de om şi, mai ales, o penetrantă şi molipsitoare dorinţă de a ucenici spre zidire tineri doritori de a se avânta cu aripi de vultur în interpretarea juridică a drepturilor conferite Omului.

Stagiul a fost unul de o adâncă însemnătate pentru mine şi cred eu că va fi şi pentru mediul juridic, cât şi, mai ales, pentru cel bisericesc, deoarece, între pereţii Bibliotecii Curţii Europene a Drepturilor Omului şi, în urma discuţiilor cu Domnul Judecător, parcurgând operele juridice, ce vizau problema drepturilor omului din punctul de vedere al autonomiei bisericeşti, avea să mi se contureze înaintea ochilor o viitoare lucrare, ce va viza o interpretare teologică şi juridică, multidisciplinară, a autonomiei bisericeşti, într-o societate democratică.

Între operele asupra cărora mi-am oprit atenţia, am întâlnit una semnată chiar de Domnul Judecător şi intitulată Convenţia europeană a drepturilor omului: Comentariu pe articole, o operă ce, aflată la o a doua ediţie, parcă îmi amintea de marile catehisme sau opere teologice cu caracter apologetic, care făceau o interpretare sau un comentariu, normă cu normă, învăţăturii de credinţă ortodoxă tocmai pentru luminarea norodului şi apărarea dreptei credinţe şi a slavei Sfintei noastre Biserici, căci „departe de o simplă replică, modificată pe alocuri, a primei[1] ediţii”[2] şi concepută „ca un comentariu teoretic şi practic al normelor care alcătuiesc sistemul european de protecţie a drepturilor omului dat, în esenţă, de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 şi intrată în vigoare la 3 septembrie 1953”[3], cartea „cuprinde o revizuire completă a deciziilor şi hotărârilor unei Curţi, care, precum Convenţia însăşi, este un instrument viu – o Curte vie”[4].

Cartea Convenţia europeană a drepturilor omului: Comentariu pe articole este una impresionantă, atât prin forma sa, cât mai ales prin conţinut. Mi-aduc aminte că, atunci când Domnul Judecător mi-a arătat-o, îndrumându-mă spre ea, am avut impresia că îmi deschide o biblie, pe care mi-o recomanda să o studiez cu mare atenţie şi cu adânc fior de respect, şi nu neapărat pentru că acea cartea conţinea toată truda şi experienţa sa de viaţă umană şi juridică, ci pentru că, într-adevăr, o astfel de carte este una vie, care nu doar se citeşte şi se citează, ci se trăieşte, se experiază de către cine doreşte să i se deschidă, pentru a primi în inima sa comentariul viu a ceea ce conţine.

De altfel, pentru toate acestea, cartea avea să se bucure de o aleasă apreciere şi din partea Excelenţei Sale, Domnul Jean-Paul Costa, Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, care avea să semneze o Prefaţă la cartea Domnului Judecător Corneliu Bîrsan, Excelenţa Sa având a aprecia că „privită dintr-o perspectivă mai tehnică, dacă ne putem exprima astfel, lucrarea este în largă măsură nouă din trei considerente. Mai întâi, ea se prezintă, ceea ce este comod, sub forma unui singur volum în loc de două, graţie folosirii hârtiei ‚biblie’, fină, elegantă şi solidă, în acelaşi timp. Mai apoi, pentru că, potrivit dorinţei lui Corneliu Bîrsan, părţile lucrării consacrate teoriei generale a drepturilor omului fiind abandonate, nu se poate trata întreaga materie fără riscul de a elabora o lucrare prea voluminoasă. În sfârşit, a doua ediţie urmăreşte încă mai riguros ideea unui tratat care parcurge textul convenţional articol cu articol, enumerând drepturile protejate sau descriind organizarea şi funcţionarea Curţii şi a sistemului instituţional în care ea se înscrie, precum şi aspectele procedurale”[5].

Distingându-se şi prin faptul că „după fiecare articol al Convenţiei, figurează o bibliografie bogată şi pertinentă, iar prezentarea jurisprudenţei la respectivul articol este făcută de o manieră analitică şi sintetică totodată, fiind de asemenea precisă şi inteligentă”[6], cartea, publicată, în cea de-a doua ediţie, la Editura C. H. Beck din Bucureşti, în anul 2010, de-a lungul celor 1920 de pagini, reţine următorul cuprins:
Prefaţă: Prefaţă la cartea domnului judecător Corneliu Bîrsan, „Convenţia europeană a drepturilor omului: Comentariu pe articole”
Nota autorului
Abrevieri
Preambul (art. 1)
Titlul I. Drepturi şi libertăţi (art. 2 – 18)
Titlul II. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (art. 19-51)
Titlul III. Dispoziţii diverse (art. 52-59)
Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale (Paris, 20 martie 1952) art. 1-3
Protocolul nr. 4 la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, recunoscând anumite drepturi şi libertăţi, altele decât cele care figurează deja în Convenţie şi în primul Protocol adiţional la Convenţie Strasbourg (16 septembrie1963) art. 1-4
Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale Strasbourg (22 noiembrie 1984) art. 1-5
Protocolul nr. 12 la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale Roma (4 noiembrie 2000) art. 1
Index


[1] Prima ediţie a cărţii se aşează cu vrednicie pe frontispiciul scrierilor juridice „de referinţă a universitarilor şi a practicienilor, în România, bineînţeles, şi peste tot unde limba română este înţeleasă”, apud Jean-Paul Costa, Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Prefaţă la cartea domnului judecător Corneliu Bîrsan, „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu pe articole”, traducere din limba franceză realizată de Valentin Nicolescu, jurist la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului, în Prof. Dr. Corneliu Bîrsan, Convenţia europeană a drepturilor omului: Comentariu pe articole, Ediţia 2, Editura C. H. Beck, Bucureşti, 2010, p. XI;
[2] Jean-Paul Costa, Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Prefaţă …., în Prof. Dr. Corneliu Bîrsan, op. cit., p. XII;
[3] Nota autorului asupra prezentei ediţii, în Prof. Dr. Corneliu Bîrsan, op. cit., p. XIII;
[4] Jean-Paul Costa, Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Prefaţă …, în Prof. Dr. Corneliu Bîrsan, op. cit., p. XII;
[5] Jean-Paul Costa, Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Prefaţă …, în Prof. Dr. Corneliu Bîrsan, op. cit., p. XII;
[6] Jean-Paul Costa, Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Prefaţă …, în Prof. Dr. Corneliu Bîrsan, op. cit., p. XI.


dr. Eduard Traian POPESCU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Convenţia europeană a drepturilor omului: Comentariu pe articole | Prof. Dr. Corneliu Bîrsan”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    În afară de mila lui Dumnezeu, cum ați aplicat pentru stagiu?
    Felicitări!

  2. Sebastian VASILESCU spune:

    Domnule Popescu, este adevarat ca Dumnezeu da, dar nu pune in traista?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.