Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Spania. Soluții pentru prevenirea abuzului sexual asupra minorilor


11 decembrie 2013 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alberto Ruiz-Gallardón, ministrul Justiției al Spaniei, și Marja Ruotanen, directorul departamentului de Justiție și Demnitate Umană din cadrul Consiliul Europei au inaugurat marți, 10 decembrie 2013, la Madrid, un forum internațional pentru specialiști în cadrul căruia au fost discutate soluții de reglementare pentru a preveni abuzul sexual asupra copiilor, potrivit mjusticia.gob.es.

În timpul acestui eveniment, ministrul Justiției a anunțat începerea proiectului-pilot în Murcia. În cadrul instanțelor de judecată există o serie de spații special amenajate în cadrul cărora psihologii examinează victimele, iar prin sistemul de supraveghere video se menține comunicarea cu instanța de judecată, astfel încât minorii pot mărturisi fară să fie intimidați. Această idee este reglementată în proiectul cu privire la statutul victimelor infracțiunilor, care este mult mai mult decât o simplă transpunere a directivei europene care inspiră, și care este destinat să fie catalogul general al drepturilor tuturor victimelor. Acest proiect deja început se va încheia în martie 2014, iar în urma rezultatelor ar putea să intre în funcțiune în a doua jumătate din noul an. Curtea Superioară de Justiție din Murcia a fost aleasă instituția responsabilă pentru dezvoltarea acestei inițiative pilot. În prezent, există unele camere similare în Andaluzia, dar nu depind de administrarea justiției, ci de ONG-uri și asociații care lucrează cu copiii.

Ministrul Justiției a subliniat că revizuirea efectuată întărește interesul minorului de a cere ajutorul autorităților publice pentru a-l proteja împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv abuz sexual și exploatare, precum și pentru a fi luate în considerare atunci când astfel de abuzuri sunt comise de persoane din cadrul familiei sau orice terță parte având consimțământul familiei sau în cazul riscului de exploatare sexuală.

De asemenea, toate măsurile privind copiii care sunt incluse în continuarea reformei Codului Penal sunt inspirate de Convenția Lanzarote. Acest acord al Consiliului Europei din 2007, semnat de către 46 de state și ratificat de 29, are rolul de a crește protecția minorilor.

În cadrul acestei conferințe au participat reprezentanți ai ministerelor de Justiție și Sănătate precum și un grup mare de experți și profesioniști în toate domeniile legate de prevenirea abuzului sexual (psihologi, pediatri, avocați, judecători, magistrați).

Irina RÎMARU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii