Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Spania. Soluții pentru prevenirea abuzului sexual asupra minorilor
11.12.2013 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust

Alberto Ruiz-Gallardón, ministrul Justiției al Spaniei, și Marja Ruotanen, directorul departamentului de Justiție și Demnitate Umană din cadrul Consiliul Europei au inaugurat marți, 10 decembrie 2013, la Madrid, un forum internațional pentru specialiști în cadrul căruia au fost discutate soluții de reglementare pentru a preveni abuzul sexual asupra copiilor, potrivit mjusticia.gob.es.

În timpul acestui eveniment, ministrul Justiției a anunțat începerea proiectului-pilot în Murcia. În cadrul instanțelor de judecată există o serie de spații special amenajate în cadrul cărora psihologii examinează victimele, iar prin sistemul de supraveghere video se menține comunicarea cu instanța de judecată, astfel încât minorii pot mărturisi fară să fie intimidați. Această idee este reglementată în proiectul cu privire la statutul victimelor infracțiunilor, care este mult mai mult decât o simplă transpunere a directivei europene care inspiră, și care este destinat să fie catalogul general al drepturilor tuturor victimelor. Acest proiect deja început se va încheia în martie 2014, iar în urma rezultatelor ar putea să intre în funcțiune în a doua jumătate din noul an. Curtea Superioară de Justiție din Murcia a fost aleasă instituția responsabilă pentru dezvoltarea acestei inițiative pilot. În prezent, există unele camere similare în Andaluzia, dar nu depind de administrarea justiției, ci de ONG-uri și asociații care lucrează cu copiii.

Ministrul Justiției a subliniat că revizuirea efectuată întărește interesul minorului de a cere ajutorul autorităților publice pentru a-l proteja împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv abuz sexual și exploatare, precum și pentru a fi luate în considerare atunci când astfel de abuzuri sunt comise de persoane din cadrul familiei sau orice terță parte având consimțământul familiei sau în cazul riscului de exploatare sexuală.

De asemenea, toate măsurile privind copiii care sunt incluse în continuarea reformei Codului Penal sunt inspirate de Convenția Lanzarote. Acest acord al Consiliului Europei din 2007, semnat de către 46 de state și ratificat de 29, are rolul de a crește protecția minorilor.

În cadrul acestei conferințe au participat reprezentanți ai ministerelor de Justiție și Sănătate precum și un grup mare de experți și profesioniști în toate domeniile legate de prevenirea abuzului sexual (psihologi, pediatri, avocați, judecători, magistrați).

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti