Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

Modificarea Legii petrolului


11 decembrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul mediului, Noutăți legislative

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 767 din data de 9 decembrie 2013 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 106/2013 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr. 238/2004.

Actul normativ aduce modificări și completări cu privire la instituția transferului din Legea petrolului nr. 238/2004.

Astfel, se precizează că titularul unui acord petrolier poate transfera, total sau parţial, uneia sau mai multor persoane juridice drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acord, numai cu aprobarea prealabilă scrisă a autorităţii competente.

Transferul parţial poate avea în vedere:
– o cotă-parte din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, cu privire la întregul perimetru petrolier;
– o cotă-parte din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, cu privire la o zonă petrolieră;
– toate drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, cu privire la o zonă petrolieră.

În ultimele două cazuri de mai sus, autoritatea competentă poate delimita zone petroliere în cadrul unui perimetru petrolier.

Actul normativ detaliază condițiile în care se realizează delimitarea de astfel de zone petroliere. Astfel, la primirea unei cereri de delimitare de zone petroliere şi de aprobare a transferului parţial cu privire la o zonă petrolieră, autoritatea competentă apreciază cu privire la oportunitatea delimitării respectivelor zone petroliere şi comunică solicitanţilor, în termen de 30 de zile de la data primirii cererii de transfer, dacă este considerat oportun ca zonele petroliere, astfel cum au fost identificate de solicitanţi, să fie delimitate în cadrul perimetrului petrolier.
Analiza de oportunitate a autorităţii competente are în vedere posibilitatea identificării sau valorificării de resurse şi coroborarea programului minim de lucrări cu zonele petroliere astfel încât să se permită evaluarea potenţialului petrolifer, aportul de know-how şi tehnologiile de operare.
În cazul în care se consideră oportună delimitarea de zone petroliere, transferul parţial se aprobă de către autoritatea competentă, iar acordul petrolier se modifică printr-un act adiţional care intră în vigoare la data aprobării sale de către Guvern; transferul, astfel cum a fost aprobat de către autoritatea competentă, intră în vigoare la data aprobării actului adiţional.
Intrarea în vigoare a transferului şi a actului adiţional dă naştere la raporturi juridice distincte şi independente între autoritatea competentă, pe de o parte, şi titularul fiecărei zone petroliere, pe de altă parte; încălcarea obligaţiilor corespunzătoare unei zone petroliere, modificarea, transferul sau încetarea acordului petrolier în privinţa uneia dintre zonele petroliere nu va avea niciun efect asupra acordului petrolier în ceea ce priveşte celelalte zone petroliere.
Prin actul adiţional se va stabili modul în care se alocă între titularii zonelor petroliere lucrările din programul minim prevăzut în acordul petrolier; prin această alocare, programul minim nu poate fi diminuat.
În cazul în care acelaşi zăcământ este exploatat în două sau mai multe zone petroliere din cadrul aceluiaşi perimetru petrolier, în scopul determinării cotei procentuale aplicabile în vederea stabilirii redevenţei petroliere se va lua în considerare producţia brută extrasă din cadrul întregului zăcământ.

Răspunderea persoanelor care dobândesc o cotă-parte din drepturi şi îşi asumă o cotă-parte din obligaţii cu privire la întregul perimetru petrolier este solidară.
Răspunderea persoanelor care dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţii cu privire la aceeaşi zonă petrolieră este solidară.
Persoanele care dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţii cu privire la o zonă petrolieră răspund distinct de persoanele care dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţii cu privire la o altă zonă petrolieră.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică