ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Colectă de jurisprudență administrativ-fiscală în vederea continuării procedurii de infringement
11.12.2013 | Mădălin NICULEASA


Motto: „Hai sa dăm mână cu mână…

Deşi pare neobişnuit, prezentul articol are exact scopul declarat în titlu şi anume acela de a determina strângerea unui număr cât mai mare de decizii ale instanţelor din România în care acestea au admis argumentele autorităţilor fiscale referitoare la excepţia inadmisibilităţii (sau a prematurităţii în unele redactări) unei acţiuni în contencios administrativ-fiscal în lipsa unui răspuns la contestaţia administrativă emis în termen legal.

Niculeasa Law Office a solicitat Comisiei Europene iniţierea unei proceduri de infrigement împotriva statului român pornind de la următoarea situaţie, concretizată în domeniul TVA:
– Contribuabilul, subiect al unui control fiscal al TVA, depune contestaţia administrativă în temeiul art. 205 Cod procedură fiscală.
– Autoritatea fiscală competentă nu emite un răspuns în termenul legal de 45 de zile.
– Contribuabilul se adresează instanţei cu o cerere prin care solicită anularea actelor administrativ-fiscale vătămătoare, dar
Instanţa respinge acţiunea, uneori ca inadmisibilă, alteori ca prematură, bazându-se pe o interpretare eronată a art. 218 Cod procedură fiscală.

După ce mult timp am încercat să atragem atenţia asupra nelegalităţii unei astfel de practici (detalii aici), şi după ce însăşi Curtea Constituţională a girat această practică ce îngrădeşte accesul la un tribunal independent şi imparţial în special în materia rambursărilor de TVA, Niculeasa Law Office a decis să sesizeze Comisia Europeană cu această problemă ce afectează un număr impresionant de contribuabili, în special în domeniul rambursării de TVA.

Plângerea a fost înregistrată de Comisia Europeană sub numărul CHAP(2012)03527. La data de 27 noiembrie 2013, serviciul specializat din cadrul Comisiei Europene a transmis un răspuns în care se subliniază, în esenţă, că analiza prevederilor legale nu pare a conduce la posibilitatea admiterii excepţiilor astfel cum susţineam noi că se întâmplă în practică (adresa nr. 3833615/27.11.2013):
Legislația la care ați făcut referire în plângerea dvs. pare să prevadă că plângerea prelabilă este obligatorie în vederea sesizării instanțelor judecătorești cu privire la astfel de decizii ale autorităților fiscale. Aceste dispoziții nu par a exclude posibilitatea examinării fondului cauzei de către instanțele judecătorești în situația în care autoritățile fiscale nu răspund în termenul legal de 45 zile la plângerea prealabilă depusă de persoana impozabilă”.

Comisia Europeană solicită, prin aceeaşi adresă, în vederea stabilirii existenţei practicii invocate de Niculeasa Law Office, o demonstrare suficient de documentată și circumstanțiată a practicii criticate, astfel încât să reiasă gradul de constanță și de generalitate al soluţiei adoptate de instanţe.

În acest scop, Niculeasa Law Office a transmis un prim răspuns la care a ataşat practică relevantă de la Curţie de Apel Bucureşti, Constanţa, Craiova, Timişoara, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi decizii edificatoare de la Curtea Constituţională şi modele de întâmpinări depuse în dosare de autorităţile fiscale.

În continuarea demersurilor iniţiate, Niculeasa Law Office solicită sprijinul comunităţii juridice din România pentru a strânge suficiente decizii care să ateste violarea sistematică a dreptului de acces la un tribunal în materie de TVA.

Sunt binevenite orice decizii ale instanţelor din România prin care acestea au respins acţiunile introduse motivând soluţia prin inadmisibilitatea analizei pe fond a unor acte administrativ fiscale în lipsa unei decizii în contestaţia administrativă.

Deciziile vor fi grupate de avocaţii Niculeasa Law Office pe fiecare curte de apel implicată şi vor trebui transmise la Comisia Europenă până la data de 27 decembrie 2013.

Cu speranţa identificării unui număr cât mai mare de hotărâri judecătoreşti care să reflecte această realitate vătămătoare, aşteptăm deciziile şi sprijinul dumneavoastră la adresa de mail office@niculeasa.ro.

dr. Mădălin-Irinel NICULEASA
avocat

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate