Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Canada intenţionează să revendice Polul Nord
12.12.2013 | Adina-Elena OPREA

Canada intenţionează să formuleze o cerere prin care să revendice la ONU suveranitatea asupra Polului Nord, potrivit unei declaraţii a ministrului de externe, citat de The Guardian.

Astfel, John Baird, ministrul de externe, a declarat că guvernul a cerut oamenilor de ştiinţă să  lucreze la o viitoare prezentare pentru Organizației Națiunilor Unite prin care să susțină că limitele exterioare ale platoului continental al țării includ Polul, care până acum nu a fost revendicat de nimeni. „Suntem hotărâți să asigurăm tuturor canadienilor beneficiile oferite de resursele extraordinare care se găsesc în nordul îndepărtat al Canadei „, a declarat Baird.

Totodată, afirmarea suveranităţii asupra Arcticii este o problemă internă cunoscută şi prim-ministrului, Stephen Harper.

De cealaltă parte, Michael Byers, expert în dreptul Arcticii şi în drept internaţional în cadrul Universităţii British Columbia, susţine că cererea adresată ONU are la bază mai degrabă interese politice decât mize economice. Astfel, Byers a declarat:  „Harper nu vrea să fie privit de public ca prim-ministrul care a renunţat la Polul Nord, chiar dacă datele științifice nu sprijină o cerere canadiană în acest sens. În esență, el încearcă să reţină acest loc, proclamând suveranitatea canadiană, în timp ce în particular, el știe foarte bine că poziția este de neconceput. Vorbim despre centrul unui ocean mare, neprimitor, care este în întuneric total timp de trei luni pe an, la mii de kilometri de orice port. Apa de la Polul Nord este de 3650 metri adâncime și va fi întotdeauna acoperită de gheață în timpul iernii. Nu e un loc unde oricine va întreprinde operaţiuni de foraj pentru petrol și gaze. Deci nu e vorba de mize economice, este vorba despre politică internă. ”

Adina Elena OPREA


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.