Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Canada intenţionează să revendice Polul Nord
12.12.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Canada intenţionează să formuleze o cerere prin care să revendice la ONU suveranitatea asupra Polului Nord, potrivit unei declaraţii a ministrului de externe, citat de The Guardian.

Astfel, John Baird, ministrul de externe, a declarat că guvernul a cerut oamenilor de ştiinţă să  lucreze la o viitoare prezentare pentru Organizației Națiunilor Unite prin care să susțină că limitele exterioare ale platoului continental al țării includ Polul, care până acum nu a fost revendicat de nimeni. „Suntem hotărâți să asigurăm tuturor canadienilor beneficiile oferite de resursele extraordinare care se găsesc în nordul îndepărtat al Canadei „, a declarat Baird.

Totodată, afirmarea suveranităţii asupra Arcticii este o problemă internă cunoscută şi prim-ministrului, Stephen Harper.

De cealaltă parte, Michael Byers, expert în dreptul Arcticii şi în drept internaţional în cadrul Universităţii British Columbia, susţine că cererea adresată ONU are la bază mai degrabă interese politice decât mize economice. Astfel, Byers a declarat:  „Harper nu vrea să fie privit de public ca prim-ministrul care a renunţat la Polul Nord, chiar dacă datele științifice nu sprijină o cerere canadiană în acest sens. În esență, el încearcă să reţină acest loc, proclamând suveranitatea canadiană, în timp ce în particular, el știe foarte bine că poziția este de neconceput. Vorbim despre centrul unui ocean mare, neprimitor, care este în întuneric total timp de trei luni pe an, la mii de kilometri de orice port. Apa de la Polul Nord este de 3650 metri adâncime și va fi întotdeauna acoperită de gheață în timpul iernii. Nu e un loc unde oricine va întreprinde operaţiuni de foraj pentru petrol și gaze. Deci nu e vorba de mize economice, este vorba despre politică internă. ”

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti