Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Tradiţional, handmade, bio – trendul alimentelor pe piaţa românească. Ce trebuie să faci ca să poți opera pe piaţa produselor tradiţionale?


12 decembrie 2013 | Oana ALEXANDRU, Oana ALEXANDRU, Sofia COZAC

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În contextul extinderii pieței produselor tradiționale în ultimii ani, autoritățile au simțit nevoia unei înnoiri a legislației în domeniu, care să permită o identificare mai clară a produselor tradiţionale.

Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, ministrului sănătății și președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 724/1082/360/2013 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I,  Nr. 688 din data de 11 noiembrie 2013 și urmează să intre în vigoare la data de 11 decembrie 2013 (Ordinul nr. 724/2013). Ordinul va înlocui Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării durabile nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind condițiile și criteriile pentru atestarea produselor tradiționale, care va fi abrogat.

Ce înseamnă de fapt produse tradiţionale şi ce aduce nou ordinul privind atestarea produselor tradiţionale?

Ce este şi ce condiţii trebuie să îndeplinească un produs tradiţional?

Produsul tradiţional este acel produs alimentar care îndeplineşte următoarele condiţii:
(a) este fabricat pe teritoriul național;
(b) pentru fabricarea produsului se folosesc materii prime locale (adică materie primă produsă pe teritoriul naţional);
(c) nu are în compoziţie aditivi alimentari;
(d) prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional;
(e) se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.

Conform Ordinului nr. 690/2004, prin „produs tradițional” se înţelegea acel produs obținut din materii prime tradiționale, care prezenta o compoziție tradițională sau un mod de producție/de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de producție și/sau de prelucrare tradițional și care se distingea de alte produse aparținând aceleiași categorii.

Astfel, se observă prin comparaţie, că Ordinul nr. 724/2013, impune condiţii mai restrictive în ceea ce priveşte locul de fabricare, respectiv pe teritoriul naţional; materiile prime care trebuie să fie locale şi conţinutul produsului, care nu trebuie să aibă aditivi alimentari.

Mai mult, Ordinul nr. 724/2013 explicitează noțiunea de „materie primă locală” (denumită tradițională prin vechiul ordin), și anume, acea materie primă utilizată la obținerea produsului, materie produsă pe teritoriul României.

În plus, se specifică faptul că procesul de obținere trebuie neapărat să cuprindă și operațiuni de prelucrare realizate manual.

Unde se înregistrează produsele tradiţionale? Registrul Național al Produselor Tradiționale

Registrului Național al Produselor Tradiționale este înfiinţat şi administrat de Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acest registru se va publica anual pe site-ul ministerului. Publicarea lui apare ca o necesitate de asigurare a transparenței procedurilor și acțiunilor întemeiate pe activitatea din această piață.

Noutăţi privind caietul de sarcini

Pentru a fi atestat ca şi produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini.

Ca şi noutate, numele produsului trebuie să fie unic.

Caietul de sarcini trebuie în continuare să descrie metoda de producție specifică. În plus, se insistă pe cerința descrierii caracteristicilor materiilor prime şi ingredientelor, care nu trebuie să conțină aditivi alimentari, coloranți, arome, îndulcitori, vitamine sau minerale. Totodată, noul ordin obligă la descrierea provenienței materiilor prime și a însușirilor organoleptice, fizico-chimice și microbiologice.

Caietul de sarcini va descrie pe lângă caracteristicile produsului și elementele care prezintă specificitatea caracterului tradițional al produsului finit şi următoarele:  ingredientele folosite; elementele specifice privind ambalarea; detalii privind capacitatea de producție realizată; date, informații și referințe cu privire la vechimea produsului (având ca scop demonstrarea păstrării tradiției de la o generație la alta).

Documentația necesară înscrierii în Registrul Național al Produselor Tradiționale

Pentru a figura în Registrul Național al Produselor Tradiționale, persoanele interesate trebuie să depună la direcția pentru agricultură județeană sau la cea a Municipiului București în raza căreia se realizează produsul tradițional, pe lângă caietul de sarcini însoțit de cererea de înregistrare – condiții regăsite și în Ordinul nr. 690/2004 și anumite documente suplimentare, cum ar fi buletinul de analiză al produsului, fișa echipamentelor de producție, schița spațiului cu amplasarea echipamentelor folosite, etc.

Suplimentar, noul act normativ specifică un termen de maxim 15 zile de la înregistrare, pe care îl au reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu atribuții în domeniu, pentru analizarea documentelor depuse. Ca și în vechea reglementare, rezultatul acestor verificări faptice se va concretiza într-un proces-verbal de constatare.

Atestat produs tradiţional. Logo naţional. Eticheta

Odată cu înscrierea în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, producătorul va primi un document denumit „Atestat produs tradițional”. Fotocopia acestui atestat va trebui afişată la locul de comercializare al produselor tradiționale.

Poate cea mai importantă noutate cu privire la atestarea produselor tradiționale, este aceea a obligativității marcării produsului cu un logo național conform modelului prevăzut în ordin.

Produsul tradiţional se va eticheta obligatoriu conform normelor generale de etichetare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 106/2002. În plus, elementele generale ale etichetei vor fi completate cu logo-ul național și numărul poziției la care a fost înscris produsul în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

Inspecție. Sancţiuni specifice

Operatorii economici care produc produse tradiţionale, vor fi obligați să permită accesul în unitate și în secția de producție, a organelor de inspecție și de control, acreditate.

Ordinul nr. 724/2013 sancţionează nerespectarea condițiilor şi criteriilor pentru atestarea produselor tradiţionale, precum şi nerespectarea obligaţiei privind accesul organelor de inspecţie şi control, cu anularea atestatului, retragerea logo-ului și radierea produsului din registru.

Prevederi tranzitorii

Pentru produsele atestate anterior, se va elibera noul tip de atestat la solicitarea operatorilor economici și după verificarea încadrării vechiului caiet de sarcini și a spațiului destinat producției în condițiile impuse de Ordinul nr. 724/2013.

Atestatele eliberate anterior intrării în vigoare a Ordinului nr. 724/2013 rămân valabile 9 luni de la data intrării în vigoare a ordinului. Eliberarea noului atestat se va face şi în acest caz după verificarea încadrării vechiului caiet de sarcini și a spațiului destinat producției în condițiile impuse de ordin.

Concluzie

Noile reglementări privind atestarea produselor tradiționale creează un cadru procedural mai riguros, regulile devin mai stricte, reglementările sunt mai detaliate. Producătorii şi consumatorii au astfel repere mai clare despre ce sunt şi cum se identifică produsele tradiţionale. 

Oana ALEXANDRU, Partner
Sofia COZAC, Avocat colaborator
SCHOENHERR & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii