Secţiuni » Jurisprudenţă » Curţi de apel
Jurisprudenţă Curţi de apel

Curtea de Apel Alba-Iulia. Sentința în cazul primarului și viceprimarului municipiului Hunedoara
12.12.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Alba Iulia a dat publicității miercuri, 11 decembrie 2013, un comunicat privind soluția dosarului penal în care au fost trimiși în judecată, alături de alți inculpați, primarul și viceprimarul municipiului Hunedoara.

Comunicatul integral:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat miercuri, 11 decembrie 2013, sentinţa în urma soluţionării dosarului penal nr. 158/57/2011 în care au fost trimişi în judecată în 18 februarie 2011 Hada Ovidiu Marius (primar al municipiului Hunedoara la data săvârşirii faptelor), Dan Nicolae Robert (viceprimar al municipiului Hunedoara la data săvârşirii faptelor), Căpâlnă Daniela – Arietaef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei, la data săvârşirii faptelor),  Ţiplea Ioan (inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Hunedoara, la data săvârşirii faptelor) şi Hada Gligor (preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, la data săvârşirii faptelor).

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia în rezumat:
Prin sentinţa pronunţată astăzi, 11 decembrie 013, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât următoarele:
1. Cu privire la inculpatul Hada Ovidiu-Marius Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedepsele de:
– 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
– 3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat complicitate la infracţiunea de conflict de interese în formă continuată,

Constată că faptele care fac obiectul prezentei cauze sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi prin sentinţa penală nr. 117/3.10.2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul nr. 834/57/2011, sentinţă penală rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3002/3.10.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În urma contopirii pedepselor din cele două dosare Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca în final inculpatul Hada Ovidiu Marius să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

2. Cu privire la inculpatul Dan Nicolae Robert Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedepsele de:
– 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată,
– 3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de conflict de interese.

Constată că faptele care fac obiectul prezentei cauze sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi prin sentinţa penală nr. 117/3.10.2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul nr. 834/57/2011, sentinţă penală rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3002/3.10.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În urma contopirii pedepselor din cele două dosare Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca în final inculpatul Dan Nicolae Robert să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

3. Cu privire la inculpata Căpâlnă Daniela Arieta Curtea de Apel Alba Iulia a dispus:
– condamnarea la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
– achitarea pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la infracţiunea de conflict de interese.

Constată că fapta care face obiectul prezentei cauze este concurentă cu cele pentru care inculpatul a fost condamnată la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi prin sentinţa penală nr. 117/3.10.2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul nr. 834/57/2011, sentinţă penală rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3002/3.10.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În urma contopirii pedepselor din cele două dosare Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca în final inculpata Căpâlnă Daniela Arieta să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

4. Cu privire la inculpatul Ţiplea Ioan Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedepsele de:–  3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.
5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată

Constată că faptele care fac obiectul prezentei cauze sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi prin sentinţa penală nr. 117/3.10.2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul nr. 834/57/2011, sentinţă penală rămasă definitivă prin decizia penală nr. 3002/3.10.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În urma contopirii pedepselor din cele două dosare Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca în final inculpatul Ţiplea Ioan să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

5. Cu privire la inculpatul Hada Gligor Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la 15.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Curtea de Apel Alba Iulia obligă:
– pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Căpâlnă Daniela–Arieta şi Ţiplea Ioan (acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 209.945,90 lei, cu titlu de despăgubiri materiale,
– pe inculpaţii Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela–Arieta şi Ţiplea Ioan (acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 412.847,09 lei, cu titlu de despăgubiri materiale,
– pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela–Arieta, Ţiplea Ioan (acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva) şi inculpatul Hada Gligor (acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 105.456,61 lei, cu titlu de despăgubiri materiale.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu partea civilă Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local şi de la comunicare cu inculpaţii şi părţile responsabile civilmente, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti