Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Să citim cu atenție Legea medierii – partea I
13.12.2013 | Emil Mihail TATU, Emil Mihail TATU

JURIDICE - In Law We Trust

Întrucât am primit suficiente semnale despre percepţia generală cu privire la Legea nr. 192/2006 privind medierea, percepţie alimentată artificial de către unii dintre mediatori, consider că este necesar a oferi unele informaţii despre această lege, mai ales cu privire la interferenţa ei cu sistemul de justiţie odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă şi a modificărilor Legii medierii cu privire la inadmisibilităţi.

Se observă în ultimul timp o tendinţă a mediatorilor de a eluda următoarele prevederi: art. 2 alin. 1^4: ”Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. 1 şi 1^1 sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita”.

Serviciile despre care face vorbire legea, cele de la alin. 1 şi alin. 1^1, sunt următoarele:
”Alin. 1. – Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
Alin. 1^1 – Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. 1 ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei”

Extrăgând din textul legal, mai pe scurt, serviciile care ar trebui să fie gratuite sunt:
– redactarea şi expedierea invitaţiei la şedinţa de informare;
– şedinţa de informare propriu-zisă;
– redactarea şi eliberarea certificatului de informare;
– redactarea şi eliberarea procesului verbal cu privire la refuzul de participare sau lipsa răspunsului la invitaţia de a participa la şedinţa de informare;

În condiţiile în care singurul lucru obligatoriu pentru părţi este participarea la ședința de inforamare și nu demararea medierii înseşi, unii mediatori speculează lipsa de rigurozitate sau neatenţie a unor justiţiabili încheind cu aceştia fie contracte de „pregătire mediere” fie „contracte de mediere pentru o singura şedinţă”, percepând onorarii între 100 şi 200 RON pentru această activitate, eliberând apoi un proces-verbal de mediere, şi nu un certificat de informare sau proces-verbal cu privire la refuzul părţilor de a media sau al pârâtului de a participa (din nou acte juridice diferite).

Cu privire la acest aspect trebuie subliniate nişte diferenţe de nuanţă, dar pe care le consider definitorii pentru scopul avut în vedere de legiuitor în momentul în care a reglementat gratuitatea procedurii şedinţei de informare. Deşi mediatorii ar putea argumenta că fac parte dintr-o profesie liberală, iar o asemenea gratuitate ar împiedica desfăşurarea activităţii pe baze economice, respectiv ale producerii de profit, trebuie avut în vedere că scopul legiuitorului nu a fost acela de a răpi mediatorilor (oricât de mult ar fi ”studiat” în cursurile de o mie de euro pentru o săptămână)  posibilitatea de a face profit, ci de a crea o potenţială premisă a degrevării instanţelor de judecată de litigii care ar putea fi rezolvate pe cale amiabilă.

Având în vedere imaginea generală şi scopul enunţat anterior, se poate argumenta că în lipsa reglementării obligativităţii participării la şedinţa de informare puţini ar fi fost clienţii voluntari ai unor astfel de stabilimente. Continuând argumentaţia în acest sens, se poate considera că legiferarea acelei obligativităţi ar fi introdus în birourile mediatorilor o întreagă piaţă de potenţiali clienţi.

Spun potenţiali deoarece consider că mediatorii, în neobosita luptă pentru profit (dealtfel a noastră, a tuturor, de la muncitor necalificat până la Preşedinte) şi amortizare a costurilor cursurilor ”intensive”, ar fi trebuit să aplice legea în spiritul şi litera sa, lăsând la aprecierea persoanelor care participă la o şedinţă de informare cu adevărat gratuită dacă doresc sau nu să medieze litigiul lor şi să achite un onorariu pentru acest serviciu.

Da, o asemenea abordare ar fi creat poate ideea de profesie care se respectă şi care poate fi respectată cel puţin pentru onoarea de a nu încerca să ”stoarcă” acea sută de lei doar pentru că ”este obligatoriu să treci pe la mediator înainte să demarezi un litigiu”. Or, cuvântul ”onoare” nu se regăseşte însă în Legea nr. 192/2006 şi cu toţii ştim că dacă legea nu o prevede, e permis să nu o avem, Doamne-fereşte să o şi afişăm! Nu se găseşte la supermarket, se dobândeşte, în ani de educaţie, de pregătire şi experienţă.

Am vorbit despre alimentarea acestei concepţii greşite. Iată exemple din Constanţa şi nu numai:

1. Site-ul Centrului de mediere Dobrogea titrează: ”Cererile de chemare în judecată vor fi respinse începând de la 1 august, în cazul neparticipării la şedinţa de mediere”. Corect din punct de vedere legal ar fi sunat aşa: ”în cazul neparticipării la şedinţa de informare privind medierea”. Dar nu sună aşa, pentru că şedinţa de informare este gratuită iar şedinţa de mediere, nu.

2. Pe site-ul Consiliului de mediere, forul diriguitor al acestei profesii, ”Ghidul realizării procedurii de informare” arată că mediatorul nu va solicita onorariu decât dacă părţile se prezintă împreună!!!! În rest, onorariu, nu!, şedinţa de informare este în totalitate gratuită!

3. Pe site-ul ziarului Cuget Liber, în articolul ”Vreţi să vă daţi în judecată vecinul? Se schimbă regulile la instanţă!” mediatorul Simona Tocitu afirmă: ”Întreaga procedură de informare, în care mediatorul le prezintă părţilor în ce constă medierea, care sunt avantajele, este gratuită. Doar dacă una dintre părţi nu vine la informare, se plăteşte contravaloarea invitaţiei”. – Nu! Ședinţa de informare este în totalitate gratuită!

Exemplele de dezinformare pot continua.

„Este obligatoriu să treci pe la mediator înainte de a demara un litigiu” – FALS!

În 28 iunie 2013, a fost introdus în legea medierii următorul articol: art. 2 alin. 1^3: ”Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizată de către judecător, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care această se atestă în scris”.

În concluzie:
NU medierea este obligatorie ci ŞEDINŢA DE INFORMARE, două noţiuni diferite;
– NU DOAR mediatorul poate realiza procedura de informare privind medierea, ci şi avocatul, notarul, procurorul, consilierul juridic şi DA, chiar şi JUDECĂTORUL, dar despre cum a devenit ineficientă parțial sancțiunea inadmisibilității voi dezvolta într-un alt articol.
– procedura şedinţei de informare cu tot ce implică ea este şi trebuie să fie esenţialmente GRATUITĂ.

Avocat Emil Mihail TATU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Să citim cu atenție Legea medierii – partea I”

  1. Emil MAILAT spune:

    De unde rezulta ca mediatorul are obligatia de a redactarea şi expedia invitaţia la şedinţa de informare? art.1^1 face referire la art. 43 alin. 1, care nu intra sub incidenta art. 1^4. Hai sa nu facem confuzii!…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.