Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Colectă de jurisprudenţă în materie contravenţională
13.12.2013 | Andrei PAP

Secţiuni: C. contravențional, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Dată fiind importanţa asigurării efectului deplin şi preeminenţei Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în ordinea internă a statelor semnatare, cât şi respectarea jurisprudenţei Curţii Europene, şi, având în vedere modul superficial în care sunt soluţionate în momentul de faţă plângerile contravenţionale, aşa cum am arătat cu altă ocazie, ajungându-se în situaţii absurde în care se resping plângeri contravenţionale pe considerentul că petenţii nu reuşesc să dovedească contrariul celor reţinute în procesul verbal de contravenţie, deşi unii se află în imposibilitatea obiectivă de a propune probe în apărare, în acest mod, fiindu-le negată prezumţia de nevinovăţie[1], ori se stabileşte vinovăţia petenţilor-contravenţieni în baza unor înscrisuri, întocmite pro causa de către aceiaşi agenţi constatatori care au întocmit şi procesele verbale contravenţionale contestate sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, în condiţiile în care înscrisurile cu pricina nici măcar nu reprezintă mijloace de probă în baza cărora să se stabilească vinovăţia cuiva[2],
solicităm comunităţii juridice din România să ne sprijine într-un demers iniţiat  în vederea strângerii unor sentinţe/decizii  – în materie contravenţională –  pronunţate de instanţele naţionale prin care s-au aplicat cu prioritate prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi s-au anulat procesele verbale atacate întrucât nu s-a putut stabili, dincolo de orice dubiu, vinovăţia celor sancţionaţi contravenţional!

În măsura în care vom strânge suficient de multe hotărâri judecătoreşti de acest gen, intenţionăm ca de la 1 ianuarie 2014 să prezentăm, în fiecare săptămână pe JURIDICE.ro, o asemenea hotărâre, cu scopul nobil de a scoate încă o dată în evidenţă importanţa pe care o comportă respectarea drepturilor fundamentale ale omului într-un stat de drept, cum se pretinde a fi şi România, şi că nu mai este cazul ca procedura contravenţională să rămână în acelaşi declin, aspect pe care îl relevă practica judiciară din ultima perioadă.

În speranţa că vom beneficia de sprijinul unor cititori ai site-ului, punem la dispoziţie adresa de e-mail pap.andrei@yahoo.com, la care pot fi trimise sentinţe/decizii de tipul celor la care făceam referire mai sus, asigurându-vă totodată de întreaga noastră consideraţie!


[1] Pentru detalii, a se vedea Andrei PAP, Judecătoria Timişoara. Imposibilitatea obiectivă a contravenientului de a propune probe în apărare. Notă critică la sentința nr. 11678/16.09.2013, articol publicat în RNSJ la data de 11.11.2013. (www.juridice.ro)
[2] Pentru detalii, a se vedea Andrei PAP, Natura juridică şi valoarea probatorie a raportului agentului constatator. Aspecte din practica judiciară în materie contravenţională, articol publicat în RNSJ la data de 29.04.2013. (www.juridice.ro); Andrei PAP, Judecătoria Reşiţa. Stabilirea vinovăţiei contravenientului pe baza raportului agentului constatator. Notă critică la sentinţa nr. 2587 din 16.09.2011, articol publicat în RNSJ la data de 20.05.2013. (www.juridice.ro)


Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti