Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Contencios contravențional, SELECTED
 1 comentariu

Colectă de jurisprudenţă în materie contravenţională

13 decembrie 2013 | Andrei PAP

Dată fiind importanţa asigurării efectului deplin şi preeminenţei Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în ordinea internă a statelor semnatare, cât şi respectarea jurisprudenţei Curţii Europene, şi, având în vedere modul superficial în care sunt soluţionate în momentul de faţă plângerile contravenţionale, aşa cum am arătat cu altă ocazie, ajungându-se în situaţii absurde în care se resping plângeri contravenţionale pe considerentul că petenţii nu reuşesc să dovedească contrariul celor reţinute în procesul verbal de contravenţie, deşi unii se află în imposibilitatea obiectivă de a propune probe în apărare, în acest mod, fiindu-le negată prezumţia de nevinovăţie[1], ori se stabileşte vinovăţia petenţilor-contravenţieni în baza unor înscrisuri, întocmite pro causa de către aceiaşi agenţi constatatori care au întocmit şi procesele verbale contravenţionale contestate sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, în condiţiile în care înscrisurile cu pricina nici măcar nu reprezintă mijloace de probă în baza cărora să se stabilească vinovăţia cuiva[2],
solicităm comunităţii juridice din România să ne sprijine într-un demers iniţiat  în vederea strângerii unor sentinţe/decizii  – în materie contravenţională –  pronunţate de instanţele naţionale prin care s-au aplicat cu prioritate prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi s-au anulat procesele verbale atacate întrucât nu s-a putut stabili, dincolo de orice dubiu, vinovăţia celor sancţionaţi contravenţional!

În măsura în care vom strânge suficient de multe hotărâri judecătoreşti de acest gen, intenţionăm ca de la 1 ianuarie 2014 să prezentăm, în fiecare săptămână pe JURIDICE.ro, o asemenea hotărâre, cu scopul nobil de a scoate încă o dată în evidenţă importanţa pe care o comportă respectarea drepturilor fundamentale ale omului într-un stat de drept, cum se pretinde a fi şi România, şi că nu mai este cazul ca procedura contravenţională să rămână în acelaşi declin, aspect pe care îl relevă practica judiciară din ultima perioadă.

În speranţa că vom beneficia de sprijinul unor cititori ai site-ului, punem la dispoziţie adresa de e-mail pap.andrei@yahoo.com, la care pot fi trimise sentinţe/decizii de tipul celor la care făceam referire mai sus, asigurându-vă totodată de întreaga noastră consideraţie!


[1] Pentru detalii, a se vedea Andrei PAP, Judecătoria Timişoara. Imposibilitatea obiectivă a contravenientului de a propune probe în apărare. Notă critică la sentința nr. 11678/16.09.2013, articol publicat în RNSJ la data de 11.11.2013. (www.juridice.ro)
[2] Pentru detalii, a se vedea Andrei PAP, Natura juridică şi valoarea probatorie a raportului agentului constatator. Aspecte din practica judiciară în materie contravenţională, articol publicat în RNSJ la data de 29.04.2013. (www.juridice.ro); Andrei PAP, Judecătoria Reşiţa. Stabilirea vinovăţiei contravenientului pe baza raportului agentului constatator. Notă critică la sentinţa nr. 2587 din 16.09.2011, articol publicat în RNSJ la data de 20.05.2013. (www.juridice.ro)


Andrei PAP

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Colectă de jurisprudenţă în materie contravenţională”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam.  1. Vasile BLOJ spune:

    Frumoasa initiativa, felicitari.

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories