Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Legii privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală
13.12.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 772 din data de 11 decembrie 2013 a fost publicată Legea nr. 300/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Noua lege aduce modificări sistemului acual de extrădare şi celui privind mandatul european de arestare.

Cu privire la instituţia mandatului european de arestare, cea mai importantă modificare se referă la procedura de emitere a acestuia de către instanţele judecătoreşti, în sensul că autorităţile competente emit un mandat european de arestare atunci când, faţă de natura infracţiunii săvârşite, vârsta şi antecedentele penale ale persoanei, precum şi alte împrejurări ale cauzei, consideră oportună emiterea unui astfel de mandat.
Totodată, trebuie să fie întrunite şi alte condiţii prevăzute în actul normativ:
– persoana solicitată se află pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene;
– mandatul de arestare preventivă sau mandatul de executare a detenţiunii pe viaţă sau a închisorii este valabil;
– nu a intervenit, potrivit legii române, prescripţia răspunderii penale sau a executării pedepsei ori amnistia sau graţierea;
– atunci când arestarea şi predarea se solicită: în vederea exercitării urmăririi penale ori a judecăţii, pedeapsa prevăzută de legea română pentru infracţiunea săvârşită este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de 2 ani sau mai mare; în vederea executării pedepsei, pedeapsa aplicată sau restul de pedeapsă rămas de executat este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de un an sau mai mare; în vederea executării măsurii privative de libertate, durata măsurii este de 6 luni sau mai mare.

Alte modificări aduse de noua lege:
– se modifică şi completează Titlul IV din lege „Transferuri de proceduri în materie penală”;
– se introduc reguli noi, unitare, în domeniul recunoaşterii şi executării hotărârilor judecătoreşti şi a actelor judiciare în relaţia cu statele terţe.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti