Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Noul Cod de procedura civila. Cine, cum si cand


13 iulie 2007 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Cu privire la proiectul noului Cod de procedura civila, am aflat pentru utilizatorii JURIDICE.RO:

Comisia de redactare a proiectului

Comisia pentru elaborarea proiectului Codului de procedura civila este condusa, in calitate de presedinte, de secretarul de stat coordonator al Directiei Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare din Ministerul Justitiei, (1) doamna Katalin Barbara KIBEDI.

Din comisie fac parte o serie de reputati practicieni si teoreticieni, si anume:
(2) Prof. univ. dr. Viorel Mihai CIOBANU, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti
(3) Prof. univ. dr. Gabriel BOROI, titular al disciplinelor drept civil si drept procesual civil in cadrul Institutului National al Magistraturii
(4) Conf. univ. dr. Flavius BAIAS, avocat, seful Catedrei de drept privat a Facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti
(5) Conf. univ. dr. Marian NICOLAIE, avocat, membreu al Catedrei de drept privat a Facultatii de drept din cadrul Universitatii Bucuresti
(6) Dr. Gheorghe FLOREA, avocat, Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
(7) Prof. univ. dr. Mihaela TABARCA, Judecator, Inalta Curte de Casatie si Justitie – sectia civila si de propietate intelectuala
(8) Judecator Iulian GALCA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, presedinte al Curtii de Apel Alba Iulia
(9) Asist. univ. Dr. Valentin MITEA, judecator, vicepresedinte al Curtii de Apel Cluj-Napoca

Din comisie face parte si reprezentantul Consiliului Legislativ, (10) prof. Nicolae TURCU, presedinte al sectiei de drept privat din aceasta institutie.

Din comisie mai fac parte, ca reprezentanti al Ministerului Justitiei, membrii serviciului de drept privat ai Directiei de elaborare acte normative, studii si documentare:
(11) Alina RADOI, director adjuncat, Directia Elaborare Acte normative, Studii si Documentare Ministerul Justitiei

(12) Violeta BELEGANTE, sef serviciu, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(13) Cristina IRIMIA, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(14) Emil RABA, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(15) Anda MITU, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(16) Claudia ROSIANU, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(17) Ileana PETRE, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(18) Decebal GHINOIU, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(19) George BADIN-MICLAUS, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(20) Alina TUDORICA, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei
(21) Honoria DUMITRESCU, consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei

Obiective si directii

Principalele directii pe care le urmeaza comisia de elaborare a proiectului Codului de procedura civila pot fi sintetizate astfel:

Sunt avute in vedere conceptiile moderne privind desfasurarea procesului civil, rolul si atributiile participantilor la acest proces, in centrul atentiei, desigur, situandu-se preocuparea pentru recunoasterea si stabilirea in timp util, intr-un termen rezonabil,a drepturilor si intereselor legitime deduse judecatii.

Sunt expres enuntate principiile fundamentale ce trebuie sa guverneze desfasurarea procesului civil, si anume functionarea justitei ca serviciu public, acesul liber la justitie, rolul activa al judecatorului in stransa interdependenta cu exercitarea dreptului de dispozitie al partilor, cu responsabilizarea acestora si a aparatorilor lor, precum si tratarea celorlate reguli de principiu ale procesului civil, cum sunt oralitatea, contradictorialitatea s.a.

Asadar obiective sunt atat reglementarea principiilor generale ale procesului civil (Justitia- serviciu de interes public, dreptul la judecare echitabila, in termen optim si previzibil, continuitatea instantei – judecatorul poate fi inlocuit doar pentru motive temenice, legalitatea procesului, rolul instantei in aflarea adevarului, buna-credinta in exercitarea drepturilor si in indeplinirea obligatiilor procesuale, principiul disponibilitatii, contradictorialitatea, dreptul la aparare, egalitatea partilor principiul oralitatii, principiul nemijlocirii, principiul celeritatii, principiul publicitatii), cat si reconsiderarea normelor privind competenta materiala, in paralel cu modificarea sistemului cailor de atac, in sensul echilibrarii competentei materiale a instantelor judecatoresti, precum si reasezarea sistemului cailor de atac, implicand regandirea pincipului apropierii justitiei de cetatean.

In paralel cu gasirea remediilor pentru durata excesiva a proceselor, se urmareste eliminarea cauzelor ce pot determina o durata excesiva a procedurii.

Cand va fi gata noul Cod de procedura civila

Textul propriu-zis al proiectului noul Cod de procedura civila va fi disponibil la momentul la care comisia va definitiveaza o prima forma, dupa care Ministerul Justitiei intentioneaza organizarea unei largi dezbateri publice pe marginea proiectului, ocazie cu care toti practicienii in domeniul dreptului, precum si reprezentantii societatii civile pot formula propuneri si observatii cu privire la solutiile legislative cuprinse in proiect. In urma dezbaterilor publice, comisia va analiza concluziile si, daca va fi cazul, va reveni asupra unor solutii din proiect.

Dupa elaborarea formei definitive, noul Cod de procedura civila va fi supus aprobarii Parlamentului, cel mai probabil in prima sesiune a anului 2008.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii