« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Avocatul Poporului ref. situația persoanelor cu handicap
17.12.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Avocatul Poporului a dat publicității vineri, 13 decembrie 2013, un comunicat cu privire la situația persoanelor cu handicap și a asistenților personali.

Astfel, instituția a întocmit două rapoarte: ”Raportul special privind plata drepturilor salariale ale asistenţilor personali, prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”  în anul 2011 și ”Raportul special privind protecţia persoanelor cu handicap” în 2013, prin care atrage atenția preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru cu privire la prevederile legale neclare sau lacunare și a disfuncționalităților administrative care afectează drepturile persoanelor cu handicap, dar și a asistenților personali, angajați de primărie pentru a îngriji aceste persoane.

Avocatul Poporului a identificat în primul raport o serie de nereguli, majoritatea constând în reglementarea deficitară privind plata salariilor asistenților personali întrucât legislația în vigoare nu precizează cu exactitate procentul alocat din bugetul de stat, respectiv cel local, plății acestor drepturi. Acest fapt a generat întârzieri inexplicabile, iar soluția alocării fondurilor ”la un moment dat” nu este viabilă pentru că nu poate repara prejudiciile cauzate pe termen lung asistenților personali și implicit bolnavilor. Deși documentul a fost înaintat legislativului pentru a fi corectate reglementările în cauza, acestea nu au fost modificate nici până în prezent, astfel situația continuă să persiste.

Al doilea raport atrage atenția autorităților cu privire la câteva chestiuni de natură a afecta grav situația deja sensibilă a persoanelor cu handicap. Cele mai importante nereguli identificate de Avocatul Poporului constau în nerespectarea dreptului persoanei cu handicap grav la asistent personal, ca urmare a finanţării deficitare a sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap și în restricţionarea accesului la sănătate, educaţie şi servicii sociale a persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Rapoartele au fost întocmite ca urmare a numărului mare de sesizări primite atât din partea familiilor afectate, cât și din partea mass-media, și, deși, documentele au fost înaintate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru, problemele identificate nu au fost rezolvate încă. Avocatul Poporului se angajează să continue eforturile de remediere a situației în scopul respectării drepturilor persoanelor cu handicap.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD