Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Interviuri, SELECTED
 1 comentariu

Interviu Andreia Oana Dumitrescu. Despre soluția favorabilă de la ICSID

16 decembrie 2013 | Alina MATEI

oana-andreia-dumitrescuAv. asociat Andreia Oana Dumitrescu, DRAGNE & ASOCIAȚII, a declarat în exclusivitate pentru JURIDICE.ro cu privire la succesul înregistrat la ICSID și despăgubirile obținute pentru investitorii suedezi Viorel şi Ioan Micula şi societățile în care aceştia sunt acționari.

Andreia Oana Dumitrescu: Arbitrajul a avut ca obiect protejarea investițiilor realizate de reclamanți începând cu anul 1999 în zone din România declarate de Guvern ca fiind defavorizate. Pentru a promova realizarea de investiții în acele regiuni, Guvernul a acordat investitorilor anumite facilitați fiscale pentru o perioada de 10 ani. Ulterior realizării investițiilor, dar înainte de expirarea termenului de 10 ani pentru care au fost acordate, aceste facilități fiscale au fost, însă, abrogate treptat.

Reclamanții au solicitat Tribunalului Arbitral să constate că retragerea unor facilități fiscale care au fost acordate prin acte normative reprezintă o încălcare a Acordului din 29 mai 2002 între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor și au solicitat plata de despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului creat.

Alina Matei: Opt ani de arbitraj? Nu e prea mult, chiar dacă se termină cu un succes?

Andreia Oana Dumitrescu: A fost un proces lung, într-adevăr, însă majoritatea arbitrajelor ICSID se întind pe câțiva ani. În cazul de față, durata procesului a fost influențată, pe de o parte, de soluționarea anumitor incidente procedurale (excepția de necompetență a Centrului invocată de Statul Român, intervenția în dosar a unui terțe părți – Comisia Europeană – numeroase cereri vizând instituirea/ridicarea de măsuri asigurătorii pe parcursul procesului) iar, pe de altă parte, de administrarea unui probatoriu impresionant (martori, cereri ale Reclamanților pentru punerea la dispoziție de documente, numeroase expertize în diverse domenii etc.). Astfel, deși în septembrie 2008 Tribunalul Arbitral a confirmat competența Centrului de a soluționa această dispută, procedura de soluționare a cauzei pe fond s-a finalizat abia 5 ani mai târziu, la 15 iunie 2013, perioadă în care s-au administrat probele și s-au soluționat diversele cereri ale părților.

Alina MateiCum au primit clienții vestea? Ce v-au spus?

Andreia Oana Dumitrescu: Clientul nostru a avut încredere în acest demers și în munca tuturor specialiștilor implicați în caz (avocați, experți, etc.) și ne-a felicitat pentru reușită. Soluția favorabilă este o confirmare a faptului că instrumentele de protejare a investițiilor efectuate pe teritoriul altor state funcționează.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Arbitraj comercial


Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Interviu Andreia Oana Dumitrescu. Despre soluția favorabilă de la ICSID”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam.  1. Marius GAVRILĂ spune:

    Culegem rezultatul legilor date cu dedicatie. Sa produci alcool in Bihor este intradevar o activitate care trebuie subventionata. Asteptam subventii si pentru culturile de mac si canabis in zonele nisipoase din lunca Dunarii. Totusi, nu inteleg un lucru. Facilitatile fiscale au fost pentru o perioada de 10 ani, adica 1999-2009. Atat Suedia (din 1995), cat si Romania (din 2007) sunt membre UE. Comisia Europeana vad ca a intervenit in cauza (de partea cui?). Acordul bilateral dintre Romania si Suedia este din 2002 (deci ulterior acordarii facilitatilor), iar din 2007, odata cu intrarea in UE, facilitatile nu mai puteau fi acordate, fiind considerate ajutoare de stat acordate unei firme private (inteleg ca facilitatile fiscale vizau firma, nu locuitorii din zona). Poate imi scapa ceva, dar nu ar fi fost normal sa se aplice legislatia UE (comuna celor doua state) si nu acordul bilateral? Daca ati putea oferi mai multe explicatii, oricum solutia nu mai poate fi atacata.

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories