Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
 1 comentariu

Interviu Andreia Oana Dumitrescu. Despre soluția favorabilă de la ICSID
16.12.2013 | Alina MATEI

Secţiuni: Arbitraj, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

oana-andreia-dumitrescuAv. asociat Andreia Oana Dumitrescu, DRAGNE & ASOCIAȚII, a declarat în exclusivitate pentru JURIDICE.ro cu privire la succesul înregistrat la ICSID și despăgubirile obținute pentru investitorii suedezi Viorel şi Ioan Micula şi societățile în care aceştia sunt acționari.

Andreia Oana Dumitrescu: Arbitrajul a avut ca obiect protejarea investițiilor realizate de reclamanți începând cu anul 1999 în zone din România declarate de Guvern ca fiind defavorizate. Pentru a promova realizarea de investiții în acele regiuni, Guvernul a acordat investitorilor anumite facilitați fiscale pentru o perioada de 10 ani. Ulterior realizării investițiilor, dar înainte de expirarea termenului de 10 ani pentru care au fost acordate, aceste facilități fiscale au fost, însă, abrogate treptat.

Reclamanții au solicitat Tribunalului Arbitral să constate că retragerea unor facilități fiscale care au fost acordate prin acte normative reprezintă o încălcare a Acordului din 29 mai 2002 între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor și au solicitat plata de despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului creat.

Alina Matei: Opt ani de arbitraj? Nu e prea mult, chiar dacă se termină cu un succes?

Andreia Oana Dumitrescu: A fost un proces lung, într-adevăr, însă majoritatea arbitrajelor ICSID se întind pe câțiva ani. În cazul de față, durata procesului a fost influențată, pe de o parte, de soluționarea anumitor incidente procedurale (excepția de necompetență a Centrului invocată de Statul Român, intervenția în dosar a unui terțe părți – Comisia Europeană – numeroase cereri vizând instituirea/ridicarea de măsuri asigurătorii pe parcursul procesului) iar, pe de altă parte, de administrarea unui probatoriu impresionant (martori, cereri ale Reclamanților pentru punerea la dispoziție de documente, numeroase expertize în diverse domenii etc.). Astfel, deși în septembrie 2008 Tribunalul Arbitral a confirmat competența Centrului de a soluționa această dispută, procedura de soluționare a cauzei pe fond s-a finalizat abia 5 ani mai târziu, la 15 iunie 2013, perioadă în care s-au administrat probele și s-au soluționat diversele cereri ale părților.

Alina MateiCum au primit clienții vestea? Ce v-au spus?

Andreia Oana Dumitrescu: Clientul nostru a avut încredere în acest demers și în munca tuturor specialiștilor implicați în caz (avocați, experți, etc.) și ne-a felicitat pentru reușită. Soluția favorabilă este o confirmare a faptului că instrumentele de protejare a investițiilor efectuate pe teritoriul altor state funcționează.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti