Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat trimis în judecată pentru instigare la mărturie mincinoasă, trafic de influență și fals în înscrisuri


16 decembrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Argeș a dat publicității luni, 16 decembrie 2013, un comunicat privind trimiterea în judecată a inculpatului N.R.C., avocat în cadrul Baroului Argeș, pentru comiterea infracțiunilor de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârșite în legătură directă cu infracțiunea de trafic de influență și instigare la mărturie mincinoasă.

Procurorii au reținut în rechizitoriu următoarea stare de fapt:
Inculpatul N.R.C., avocat în cadrul Baroului Argeș, avea calitatea de apărător al unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită într-un dosar penal instrumentat de procurorii anticorupție Pitești. La data de 24 februarie 2012, cu ocazia studierii dosarului aflat la Tribunalul Argeș, fiind formulată de procurorii anticorupție propunere de arestare preventivă, inculpatul a luat la cunoștință de actele de urmărire penală, inclusiv de faptul că, în acel dosar, se efectuau acte de cercetare și față de o altă persoană, toate aceste date având caracter nepublic.
Apoi, inculpatul a divulgat acele date confidențiale atât presei locale cât și persoanei față de care se efectuau cercetări în cauza respectivă. Astfel, prin acțiunile sale, inculpatul a favorizat persoana respectivă prin transmiterea informațiilor că este cercetată și că față de aceasta s-a emis, de către instanța competentă, o autorizație de interceptare a comunicărilor telefonice și a convorbirilor în mediul ambiental, îngreunând și zădărnicind urmărirea penală și aflarea adevărului. Scopul demersurilor a constat în crearea unor avantaje de natură juridică privind exonerarea de răspundere penală a persoanei care a beneficiat de informațiile confidențiale.
Într-un alt context, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, inculpatul a pretins și primit suma de 2.000 euro de la un denunțător, lăsându-l să creadă că are o influență reală asupra completului de judecată de la Tribunalul Argeș care judeca apelul formulat de denunțător în dosarul pentru care a fost trimis în judecată în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni la legea circulației.
Ulterior, N.R.C. a falsificat, prin contrafacerea scrierii și a semnăturii și trei înscrisuri pe care le-a depus în dosarul în care era judecat denunțătorul.
De altfel, Tribunalul Argeș a admis apelul, înlocuind condamnarea la pedeapsa închisorii pentru o perioadă de 2 ani și 2 luni (pronunțată de instanța de fond) cu aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 1000 lei. Decizia Tribunalului a fost însă casată în totalitate de Curtea de Apel Pitești, fiind menținută sentința inițială pronunțată de instanța de fond.
În perioada 15 septembrie 2013 – 25 octombrie 2013, inculpatul, în mod direct sau prin intermediar, a determinat un martor – denunțător, să-și retragă denunțul formulat împotriva sa și să facă declarații necorespunzătoare adevărului în fața organului de urmărire penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică