Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Stabilirea condiţiilor de comercializare a produselor de panificaţie
17.12.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 786 din data de 16 decembrie 2013 a fost publicat Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României.

Ordinul ANPC stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României.

Principalele condiţii:
– nu se admite prezenţa în compoziţia produselor de panificaţie a coloranţilor, cu excepţia E 150 a-d – zaharuri şi melase caramelizate – la pâinea din malț;
– la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare anumite elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor: denumirea produselor, denumirea furnizorului, cantitatea netă/bucată, preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată, preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg, ingredientele cu efecte alergene.
– produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare elemente precum: denumirea sub care se vinde produsul, lista cuprinzând ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea netă, data durabilităţii minimale, condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale, denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului ori al ambalatorului sau al distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană, preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată, preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg etc.
– la comercializarea produselor de panificaţie ambalate, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: denumirea sub care se vinde produsul; denumirea furnizorului; cantitatea netă/bucată; preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.
– pentru produsele de panificaţie neambalate sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate.
– produsele de panificaţie se comercializează în unităţi autorizate, cu respectarea condiţiilor igienico-sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare. În cazul magazinelor generale, produsele de panificaţie se comercializează în zone de expunere individualizate.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti