Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-București. Abuz în serviciu. Fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual. Trimitere în judecată
17.12.2013 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-București. Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată. Fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
B.C. –maior în rezervă, A.R. -maior în rezervă, S.C.- căpitan în rezervă și N.N.- căpitan, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată;
I.F. – maior în rezervă, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 16-18 aprilie 2007, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov a organizat un concurs pentru ocuparea de 25 de posturi de subofițeri în specializarea pază și protecție instituțională ordine publică și monitorizare, cu personal recrutat din sursă externă. S-a stabilit că la concurs, candidații vor avea de susținut două probe, și anume evaluarea performanțelor fizice și susținerea unui test scris tip grilă.

Comisia de concurs avea următoarea componență: mr. B.C.  președinte, mr. A.R., cpt. S.C., cpt. N.N. -membri, mr. I.F.– secretar. A fost stabilită și comisia pentru soluționarea eventualelor contestații al cărei secretar a fost desemnat tot mr. I.F.

Concret, inculpații B.C., A.R., S.C. și N.N., în calitate de președinte, respectiv membri ai comisiei de concurs, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin falsificarea documentelor concursului, având drept consecință admiterea și implicit ocuparea pe nedrept a posturilor de subofițer de către 11 candidați în detrimentul altora care, deși au avut rezultate mai bune la examen au fost respinși. Cei patru inculpați au fost ajutați de secretarul comisiei, inculpatul I.F. Concret, cei cinci inculpați au falsificat în documentul intitulat „Tabel nominal cu rezultatele candidaților la concurs proba evaluarea performanței fizice”, rezultatele la probele sportive ale unor candidați, precum și lucrările scrise alte acelorași sau ai altor candidați, prin recorectarea acestor lucrări după ce au fost înlocuite originalele lor, consecința fiind stabilirea unei clasificări nereale la concurs. De asemenea, au fost falsificate, prin contribuția fiecăruia dintre inculpații menționați „Borderoul centralizator cu rezultatele la proba de evaluare a performanțelor fizice”, „Borderoul centralizator la proba scrisă”, „Clasificarea candidaților la concurs” și alte documente menite să vicieze clasamentul real al concursului, după susținerea celor două probe.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar București.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.