Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista Română de Drept Comunitar nr. 4/2009
20.09.2009 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust

A apărut nr. 4/2009 al Revistei Române de Drept Comunitar.

Cuprins

DOCTRINĂ
Politica externă,  de securitate și de apărare comună a Uniunii Europene în Tratatul de la Lisabona
Ion M. ANGHEL
Procesul de decizie în Consiliu conform Tratatului de la Lisabona
Ovidiu TINCA
Receptarea principiului supremației dreptului comunitar în jurisprudența istorică a curților constituționale naționale: Franța, Germania, Italia și Marea Britanie
Mihaela BANU
Regulamentul comunitar – o analiză din perspectiva principiilor aplicării dreptului comunitar
Anamaria GROZA, Robert BISCHIN
Funcția publică a Uniunii Europene
Veronica ARDELEAN
Norme comunitare în materia biotehnologiilor
Maria Claudia CUC, Alexandra HUIDU
Desenele sau modelele și mărcile – practica românească versus experiența europeană
Horatiu SAȘU
Armonizarea legii cadru în materia achizițiilor publice cu legislația comunitară
Răzvan NICOLESCU, Bogdan CRINGUREANU

JURISPRUDENȚĂ
 
JURISPRUDENȚĂ INSTANȚELOR COMUNITARE
(selecție si comentarii realizate de Mihai BANU și Anamaria GROZA)

Regim de asigurări pentru îngrijirea persoanelor instituit de o entitate federată a unui stat membru. Excluderea persoanelor cu resedința într-o parte a teritoriului național diferită de aceea aflată în raza de competență a acestei entități. Articolele 18 CE, 39 CE și 43 CE. Regulamentul (CEE) nr. 1408/71.
(CJCE, Marea Cameră, hotărârea din 1 aprilie 2008, cauza C-212/06, Gouvernement de la Communauté française si Gouvernement wallon/Gouvernement flamand, Rep. 2008)

Libera circulație a persoanelor. Student, resortisant al unui stat membru, care se deplasează într-un alt stat membru pentru a urma un curs de formare. Alocație de întreținere pentru persoane aflate la studii. Cetățenia Uniunii. Articolul 12 CE. Securitate juridică (CJCE, Marea Cameră, hotărârea din 18 noiembrie 2008, cauza C-158/07, Jacqueline Förster/Hoofddirectie van de Informatie Beheer Groep, nepublicată încă în Rep.)

Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Directiva 2001/18/CE. Diseminare deliberată în mediu și introducere pe piața de organisme modificate genetic (OMG). Hotărâre a Curții prin care se constata neîndeplinirea obligațiilor. Neexecutare. Articolul 228 CE. Executare pe parcursul procesului. Sancțiuni pecuniare
(CJCE, Marea Cameră, hotărârea din 9 decembrie 2008, cauza C-121/07, Comisia/Republica Fran-ceza, nepublicată încă în Rep.)

Mediu. Prevenirea și controlul integrat al poluării. Sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră. Directiva 2003/87/CE. Domeniu de aplicare. Includerea instalațiilor din sectorul siderurgic. Excluderea instalațiilor din sectoarele chimiei și metalelor neferoase. Principiul egalității de tratament
(CJCE, Marea Cameră, hotărârea din 16 decembrie 2008, cauza C-127/07, Société Arcelor Atlantique et Lorraine și alții/Premier ministre și alții, nepublicată încă în Rep.)

RECENZII
Andrei POPESCU, Ion DIACONU, Organizații europene și euroatlantice
Dumitru MAZILU
Paul CRAIG, Grainne de BÚRCA, Dreptul Uniunii Europene. Comentarii,jurisprudență și doctrină, Ediția a IV-a, Traducere de Georgiana Marcovschi, control științific și revizie traducere: Beatrice Andresan-Grigoriu
Daniel-Mihail ȘANDRU

Elena ALBUPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.