Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Timișoara. Deturnare de fonduri, evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu. Reţinere


18 decembrie 2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Timișoara. Deturnare de fonduri, evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu și asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Reţinere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări faţă de inculpaţii:

C.A., preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa S.A şi P.C. A., director executiv la aceeaşi societate (ambii la data faptelor), în sarcina cărora s-au reţinut infracțiunile de evaziune fiscală în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată (16 acte materiale), infracțiunea de deturnare de fonduri, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, spălare de bani, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârşirea unei infracţiuni de corupție, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni;
şi faţă de învinuita T.L.S. (fostă S.) în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), în formă continuată și asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a reieşit că, în perioada 2005-2010, inculpaţii C. A. şi P.C.A. au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de către învinuita T.L.S..
În perioada august 2009 – noiembrie 2010, societatea UCM Reşiţa, sub conducerea lui C.A., preşedinte al consiliului de administraţie şi director general, respectiv P.C.A., director executiv, au dispus, cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cuantum total de 13.118.648 lei.
Din suma de 13.118.648 lei menționată anterior, C.A. şi P.C.A. au dispus ca suma de 2.297.910 lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009 – septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale. În acest mod ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii.
Inculpatul C.A., abuzând de prerogativele funcţiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC AC MANAGEMENT SA (în calitate de prestator), societate la care tot C.A. era inițial asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată.
Pentru a ascunde interesul personal al SC AC MANAGEMENT SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita T.L.S. cât şi de către alte persoane.
În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 lei.
Din acest total încasat de către AC MANAGEMENT de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 lei a fost direcţionată ca folos, la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii C.A. şi P.A.C., printre care și KMOBIL SRL Timişoara, administrată de C.A. și A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrată de P.A..
La data de 23 decembrie 2008, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA – reprezentată de C.A. şi AC MANAGEMENT SRL – reprezentată de T.L.S., având ca obiect teren şi construcţii „Debarcader Văliug” pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug.
După deposedarea UCM Reşiţa SA de Casa de odihnă Văliug, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, C.A. a înfiinţat o nouă societate (al cărei administrator era soția sa). Prin intermediul societăţii nou create, SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social.
Pentru a ascunde originea ilicită a activului, C.A. a cesionat părțile sociale ale SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara în favoarea unor societăți reprezentate tot de el însuşi și soția sa.
Prin această operaţiune C.A. şi SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 lei.
La data de 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinând în proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel şi Mociur), a cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 (cinci) ani, printr-un contract de comodat, această reţea către UCM ENERGY SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM ENERGY SRL a procedat la facturarea către UCM Reşiţa SA a distribuţiei/transportului de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA.
Totodată, inculpatul C.A., reprezentant al UCM Reșița, a încheiat contracte cu diferite societăți comerciale pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societăţii UCM Reșița.

Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei şi totodată foloase nelegitime infracționale către sine sau către societățile controlate în valoare de 16.487.776 lei.

Învinuiților li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 17 decembrie 2013, procurorii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor C.A. şi P.C.A., urmând a fi prezentaţi la data de 18 decembrie 2013, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Timiş.
Faţă de învinuita T.L.S. procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii