Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procuror trimis în judecată pentru trafic de influență
18.12.2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

N.E.–A., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe-altele decât Phare, în sarcina căreia s-au reținut trei infracțiuni de trafic de influență, dintre care două în formă continuată,
N.D., fiul primei menționate, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență în formă continuată,
G.R., om de afaceri, arestat în altă cauză, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență în formă continuată.

S-a mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului G.S., om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie-septembrie 2012 și în ziua de 16 noiembrie 2012, precum și în mod repetat, în cursul anului 2013 (respectiv în zilele de 23 mai și 31 mai, 11/12 iunie, 18, 21, 25 și 30 iunie, 4, 15 și 25 iulie, 1 și 11 septembrie și 8 octombrie) inculpata N.E–A. a pretins de la G.R., direct și prin intermediul fiului său N.D., sume de bani totalizând 111.715, 64 lei și 1.500 euro din care a primit prin intermediul lui N.D., în total 82.215,64 lei. În schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului și pe lângă magistrați procurori, astfel încât să îi determine să pronunțe hotărâri favorabile lui G.R. și firmei sale.
Promisiunea de intervenție pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de G.R.), iar promisiunea de intervenție pe lângă magistrații români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și declinat ulterior la D.N.A.- Serviciul Teritorial Ploiești.
În perioada 28 mai 2013 -12 iulie 2013, inculpata N.E–A. a pretins și primit de la inculpatul G.S., în trei tranșe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul Parchetului de pe lângă o judecătorie și îl va determina să adopte o soluție favorabilă față de un cunoscut al cumpărătorului de influență, cercetat penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unități de parchet pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.
În luna august 2013, inculpata N.E.-A. a primit de la inculpatul G. S., în baza unei înțelegeri infracționale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenția făcută pe lângă un agent de poliție din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște – Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancționeze pe G.S. care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de proveniență.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin inscripție ipotecară asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatei N.E.–A., până la concurența sumei de 87.715,64 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti