Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

SUA. Exploatarea înregistrărilor telefonice de către guvern ar putea fi neconstituţională
19.12.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Colecţia secretă de înregistrări telefonice a Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), respectiv a guvernului, este neconstituţională, potrivit unei declaraţii făcute luni de judecătorul federal Richard Leon, citat de CNN.com.

Afirmaţiile judecătorului urmează unor dezvăluiri explozive făcute la începutul anului de un fost angajat al NSA, Edward Snowden, care a vorbit public despre procesul secret care pune în mişcare supravegherea guvernamentală.

În opinia judecătorului, aceste înregistrări încalcă dreptul la viaţă privată, motiv pentru care acesta a dat cinci hotărâri preliminare prin care îi favorizează pe cei care au atacat aceste practici, limitând însă decizia numai la aceste cinci cazuri. De altfel, judecătorul a amânat executarea hotărârilor prin care restricţionează posibilitatea guvernului de a mai colecta informaţii, aşteptând eventuale apeluri din partea acestuia.

În susţinerea afirmaţiilor sale, Leon menţionează că guvernul nu citează nici măcar un exemplu în care să arate că analizarea datelor obţinute de NSA a oprit un atac iminent sau a ajutat în orice alt fel guvernul în a atinge obiective ce nu suportau o amânare.

Richard Leon, judecătorul federal numit de preşedintele George W. Bush, a declarat: „Nu-mi pot imagina o invazie mai arbitrară şi mai generalizată decât această colectare şi păstrare sistematică şi high-tech a datelor cu caracter personal ale fiecărui cetățean, în scopul interogării și analizării fără o aprobare judiciară prealabilă. Cu siguranță, această procedură încalcă acel grad de intimitate consacrat în al patrulea amendament.”

Totodată, senatorul democratic Mark Udall, un critic al exploatării datelor de către NSA, susţine că hotărârea lui Leon arată că aceste colecţii de înregistrări telefonice contravin dreptului la viaţă privată al americanilor, consacrat de Constituţia S.U.A, neizbutind să aducă un plus de siguranţă.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a declarat că procedura este constituţională, în acest sens pronunţându-se şi alţi judecători, dar că hotărârile judecătorului Richard Leon vor fi studiate.

De asemenea, în apărarea programului de exploatare a datelor, directorul general NSA, Keith Alexander, a declarat în faţa Comitetului Judiciar al Senatului că 15 judecători diferiţi ai instanţelor specializate în Legea care reglementează supravegherea informaţiilor externe au reţinut în 35 de cazuri că Secțiunea 215 din Actul Patriotic autorizează colectarea de metadate telefonice în masă pentru susținerea investigațiilor de combatere a terorismului.

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti