Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Stabilirea unei valori diminuate a bunurilor aflate în proprietatea unei autorități locale, ce au făcut obiectul unor tranzacții civile. Trimitere în judecată
19.12.2013 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aflate în proprietatea unei autorități locale, ce au făcut obiectul unor tranzacții civile. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatei B.E.L. secretar al Consiliului Local Sînmartin, județul Bihor (la data faptelor, în prezent notar public), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aflate în proprietatea unei autorități locale, ce au făcut obiectul unor tranzacții civile.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2001–2004, la solicitarea mai multor persoane fizice, domiciliate în comuna Sînmartin, dar și în alte localități din județul Bihor și chiar din alte județe, Consiliul Local Sînmartin a aprobat schimburi de teren, terenurile oferite de persoanele fizice fiind amplasate în sate mărginașe ale comunei, iar cele cerute la schimb erau situate în apropierea centrului comunei Sînmartin, în zona turistică Băile Felix. În 9 (nouă) situații din 10 (zece), persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri, au avut drept scop obținerea de foloase necuvenite, în defavoarea consiliului local.
Pentru schimburile de teren care s-au realizat în perioada 2001-2003, Consiliul Local Sînmartin a ales o procedură aparte, din care primarul comunei a fost exclus.
În aceste condiții, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor imobiliare nu au fost întocmite de Biroul agricol din cadrul Primăriei Sînmartin, ci de secretarul Consiliului Local, inculpata B.E.L., cu toate că, din documentație rezulta clar că schimburile de terenuri vizate erau de folosință exclusiv agricolă
De asemenea, după aprobarea schimbului de teren, înscrisul autentic de schimb imobiliar a fost semnat de inculpata B.E.L., ca și împuternicit al Consiliului Local, și nu de primar, căruia îi reveneau aceste atribute de reprezentant al primăriei în relațiile cu alte instituții, persoane juridice și persoane fizice, conform Legii nr. 215/2001 privind administrația publică locală.
Concret, în calitate de secretar al Consiliului Local Sînmartin, inculpata B.E.L. a întocmit referate de specialitate prin care a stabilit, cu intenție, valori diminuate față de valoarea reală, a unor terenuri din proprietatea privată a Consiliului Local Sînmartin și a propus tranzacții civile de schimb imobiliar a terenurilor respective, determinându-i în acest mod, pe consilierii locali din cadrul Comisiei economice și pe cei din cadrul Consiliului Local Sînmartin, să avizeze și să aprobe schimburile de teren. În urma acestor schimburi, Consiliul Local Sînmartin a fost prejudiciat cu suma de 412.850 euro, iar solicitanții schimburilor de teren au obținut un folos necuvenit de 412.850 euro.

Terenurile cedate de Consiliul Local Sînmartin, fiecare în parte, avea o valoare mai mare decât terenul primit la schimb, cuantumul diferențelor valorice fiind de 412.850 euro, ceea ce reprezintă prejudiciu cauzat Consiliului Local Sînmartin și totodată folos necuvenit de care au beneficiat solicitanții schimburilor de terenuri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Oradea.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti