Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. Trimitere în judecată
20.12.2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. Trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
M.V., senator în Parlamentul României, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (17 acte materiale);
L.C., fost director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (9 acte materiale),
fals intelectual în legătură cu infracțiunile de corupție în formă continuată (9 acte materiale);
B.D.M., administrator al unei societăți comerciale cu capital privat, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (8 acte materiale);
H.E., reprezentant comercial al unei societăți cu capital privat, cercetată, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de:
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (7 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:
În perioada 6 aprilie 2012 – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu avute în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, inculpatul M.V., urmare unei înțelegeri cu inculpatul B.D.-M.–asociat și administrator al SC Medical Finance Projects SRL București, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternității–Secție Exterioară a Spitalului Județului Buzău, a încheiat, în condiții de nelegalitate, cu societatea menționată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziție directă și unul de închiriere) și a aprobat efectuarea plăților în condițiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziție directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.
Achizițiile descrise s-au desfășurat cu sprijinul inculpatului L.C., fost director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții, care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei H.E. care, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. București, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizițiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obținerea unor oferte de prețuri supraevaluate și transmiterea acestora către Consiliul Județean Buzău.
Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale, a creat premiza efectuării de plați în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău în favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. București, reprezentând facturile emise de această societate în baza contractelor încheiate.
Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.
În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului județului Buzău, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii au beneficiat de sprijinul specializat al SRI.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti